Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu anländer Briggen Tre Kronor af Stockholm till Sundsvall – anses vara världens mest välbyggda träfartyg

På lördagen seglar Tre Kronor af Stockholm in i Sundsvalls hamn från Härnösand. Sundsvallsborna får chansen att besöka och segla med skeppet.
Alla är välkomna ombord för att se den vackra briggen och den miljöutställning om Östersjön som visas.

För Plus-kunder: Segelfartyget Tre Kronor af Stockholm på besök i Härnösand – följ med ombord

Värd för besöket är Sundsvalls kommun i samarbete med Briggen Tre Kronor och Hållbara hav. Fokus ligger på att informera om situationen i Östersjön. Skeppet kommer att hållas öppet för besök och segling samt visning av en miljöutställning ombord. På den kan man få svar på varför Östersjön är ett så känsligt innanhav och vad man kan göra för att hjälpa till. Miljöutställningen har tagits fram i samarbete med forskare vid Stockholms universitet.

På lördag avgår skeppet från Härnösand 9.00 på morgonen och då kan man mot betalning boka in en åktur till Sundsvall. Dit anländer skeppet till Tvärkajen vid 18.00 på lördagskvällen.

Läs mer (från 2016): Briggen Tre kronor af Stockholm angör Sundsvalls hamn: "Huvudsyftet är att undervisa om Östersjön"

Förutom en rundtur på båten kommer man att kunna åka med på en fyratimmars-kryssning med skeppet mot betalning. Där berättar besättningen om båten och man seglar på samma sätt som på 1800-talet med styrkan från vinden och all hantering av seglen sker med egen handkraft.

Under måndag eftermiddag finns ännu en möjlighet att besöka skeppet innan det avgår mot Hudiksvall på tisdag eftermiddag.

Tre Kronor byggdes på Skeppsholmen i Stockholm och sjösattes 2005 med Kronprinsessan Victoria som gudmor. Fartyget byggdes av yrkesmän och i allt väsentligt representerar hon den byggteknik som användes i slutet av 1800-talet. Hon räknas bland kännare som ett av världens mest välbyggda träfartyg.