Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är den här – mobilappen som tvingar barn att läsa

Berättarministeriet vill tvinga barn att läsa böcker innan mobilspelen plockas fram för dagen. Den drastiska mobilappen ska hjälpa barn i utsatta områden att inte halka efter på sommarlovet.

Kunskapens piska ska vina över barnens spelfingrar i sommar – men med ett gott syfte.

– Sommarlovet är den tid då skillnaderna ökar markant mellan dem som har någonting att göra med sina föräldrar, att resa och upptäcka saker, och dem som blir kvar, säger Berättarministeriets verksamhetschef Dilsa Demirbag-Sten, som förklarar att barn i socioekonomiskt utsatta områden inte utvecklar sitt språk i lika stor utsträckning om de inte läser böcker.

– Barn som har tillgång till språket har fler vägar in i samhället.

Berättarministeriet har utvecklat en kostnadsfri mobilapp som låser skärmen tills barnet har läst ett kapitel i en av e-böckerna som finns tillgängliga i den. Appen, som inte litar på någon, ställer därefter en kontrollfråga för att försäkra sig om att barnet verkligen har läst.

– Självklart har inte alla barn tillgång till mobil och surfplatta, men Sverige är en av de mest digitalt utrustade nationerna. Kampen framöver för oss kommer inte att vara huruvida barnen har smarta telefoner eller inte, utan vad de fyller dem med, säger Dilsa Demirbag-Sten.