Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det bara strid om tre fastigheter i Petersvik

Ägarna till tre av fastigheterna i Petersvik är inte nöjda med mark- och miljödomstolens deldom och begär prövningstillstånd i Miljööverdomstolen.
Men ägarna till de två fastigheter som får högst ersättning har valt att sluta strida.

Jens Hultén och Brittmarie Bengtsson som inte heller överklagat deldomen får 16 720 000 i förskottsbetalning. ST har sökt paret utan att lyckas nå dem.

De andra som ger upp nu är bröderna Magnus och Per Felländer som äger två och en tredjedels fastigheter i Petersvik och får förskottsersättning med 8 475 000 kronor.

– Efter regeringsbeslutet om expropriering och pappas död har det varit en tidsfråga. Det är bara som att stöta huvudet i väggen och nu handlar det bara om tillträdet till fastigheten det finns ingen anledning att dra ut på det, säger Per Felländer.

Den slutliga ersättningen kommer att fastställas senare.

– Om kommunen från början frågat fastighetsägarna vad de ville ha så hade det nog gått snabbare och blivit billigare än vad det blir i dag. Nu har det blivit många dyra rättsliga processer och det är inte över än.

Att det ska bli ett industriområde av den idyll som han växte upp i tycker han inte känns bra.

– Det hugger i hjärtat på mig. Men vi har blivit chanslösa nu, säger Per Felländer.

Från början var kommunens bedömning att den dyraste fastigheten skulle lösas in med omkring nio miljoner kronor. Det blev det dubbla.

Den totala kostnaden för inlösen beräknades bli 70 miljoner kronor, som det ser ut nu kommer det att landa på drygt 72 miljoner kronor. Men då är inte priserna slutligt avgjorda utan det är bara den summa som kommunen beräknat och ansett rimlig.

Den 1 oktober kommer kommunen nu att få tillträde till deras fastigheter. Men ännu har ingen av sekelskiftesvillorna rivits, det som tagits bort är mindre hus och sommarstugor.

De tre övriga fastigheternas värde har kommunen uppskattas till drygt tolv miljoner kronor sammanlagt.

Om Miljööverdomstolen beviljar ägarna till de tre återstående fastigheterna prövningstillstånd blir det problem för Sundsval Logistikpark.

– Vi måste ha tillgång till all mark för att kunna sätta i gång med fastighetsindelning och försörjningssystem, säger Åke Jonsson, vd Sundsvall Logistikpark.

– Det är viktigt att vi håller oss till tidsplanen som vi har tillsammans med Trafikverket och SCA, det blir konsekvenser om vi inte får tillträde till den 1 oktober.

Läs också: Inget gehör för överklagan.

Läs också: Utebliven debatt

Läs också: Det har hänt runt Petersvik

Läs också: Nu får Petersvik jämnas med marken