Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det högsäsong för fönsterputsning

Nu är våren på ingång och det innebär högsäsong för fönsterputsare. Sedan RUT-avdraget infördes väljer allt fler att betala för att få sina fönster rengjorda.

– När jag började var det mest pensionärer men nu har medelåldern sjunkit. Många anlitar oss för att de inte har tid att göra det själva, säger Janne Sollerman på Stenstans fönsterputs.

Den här dagen har han och kollegan Johannes Ringland tagit sig an en lägenhet på Bergsgatan i centrala Sundsvall.

Går snabbt

Här är det standardfönster som är lätta både att rengöra och att ta isär. Det går snabbt och smidigt även om Janne påpekar att det är viktigt att vara noggrann. Fönsterputsmedel, sådana det finns en uppsjö olika märken av i affärerna, behövs inte menar Janne. Diskmedel är det bästa.

– Man bör använda sparsamt med diskmedel. Det ska ju inte skumma för mycket, det ska vara lätt att ta bort det från fönstret. Och man ska ta på rikligt med vatten på fönstret, många är försiktiga med det eftersom man är rädd att spilla.

Hos privatpersoner

På Stenstans fönsterputs har man den senaste tiden bokat in flera fönsterputsningar hemma hos privatpersoner. Janne Sollerman upplever det som att det är runt påsk som det brakar igång på allvar.

– Vanligast är att man vill ha sina fönster putsade två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Många lejer oss bara på våren och så gör man det kanske själv på hösten.

Även hos Team Heffners, som har sin bas i Skönsberg, märker man att säsongen har kommit igång.

– Det har ringt flera stycken nu under veckan. Vi har mest under april och maj och i oktober och november, säger Marie-Louise Rosendal, som sköter administration och bokningar.

Uppskattad putsare

Team Heffner är ett socialt företag och en ekonomisk förening som erbjuder flera hushållsnära tjänster. Mohammed Masri har arbetat för Heffners i fyra år och han är en uppskattad fönsterputsare.

– Det roligaste med mitt arbete är att träffa gamla människor, säger han.

Inte fast pris

Team Heffners har ett standardpris när det gäller villor men de flesta fönsterputsare som ST pratat med har inga fasta priser.

– Vi åker gärna ut och tittar innan, säger Kent Wedin på Wedins fönsterputs.

De kan lösa ditt fönsterputsande:

Wedins fönsterputs och fastighetsservice

Pris: –Varierande. Vi sätter inga priser utan föredrar att åka ut och titta på bostaden. Vissa väljer också att skicka mejl med en bild på villan eller lägenheten, säger Tony Wedin.

Andra tjänster: Snöskottning.

Stenstans fönsterputs

Pris: Cirkapriserna ligger på 900 kronor för en normal enplansvilla och drygt 500 kronor för en lägenhet på tre rum och kök (efter RUT-avdrag).

Andra tjänster: Har även börjat med fasadrengöring.

Nilzons fönsterputs

Pris: – Det beror på vad det är för typ av arbete och vilken typ av objekt. Vi kan inte säga ett pris rakt av, säger Kent Nilsson.

Andra tjänster: Flyttstädning och trappstädning.

Berthas fönsterputs

Pris: Lite varierande beroende på objekt.

Andra tjänster: Inga. Erbjuder bara fönsterputsning.

Team Heffners

Pris: Har ett standardpris på 60 kronor per fönster i villor (30 kronor efter RUT-avdrag).

Andra tjänster: Städning, flyttstädning, gräsklippning, snöskottning m.m.

Putsa själv

Använd en svamp eller trasa och vatten blandat med diskmedel. Doppa svampen eller trasan i vattnet och gnugga hela rutan ordentligt. Torka av kanten högst upp på fönstret med till exempel en ren, luddfri kökshandduk. Dra av allt vatten med fönsterrakan, uppifrån och ned och utan att stanna på vägen. Torka av rakan med en torr trasa mellan varje drag. Gå över rutan flera gånger med fönsterrakan, med lite överlappning, de sista dragen gör du på helt torrt fönster. Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med torr, luddfri trasa.