Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det mjölkens tur!

/
  • Vi hoppas och tror att konsumenterna är villiga att betala vad den svenska mjölken kostar.

Annons

Vi bönder i Västernorrland har med glädje kunnat konstatera att såväl konsumenter som handlare alltmer slår ett slag för svenskt kött. Nu hoppas vi att samma engagemang ska visas för svensk mjölk!

De senaste 25 åren har mer än nio av tio mjölkgårdar lagts ner i Västernorrland. För 25 år sedan hade vi nästan 2 000 mjölkproducenter i länet – i dag är den siffran bara knappt 120 mjölkgårdar.

Som ordförande för LRF i Västernorrland möter jag dagligen många av de mjölkbönder som finns här i Västernorrland. De brinner verkligen för sitt arbete; att ha friska välmående kor som varje dag producerar högklassig, näringsrik svensk kvalitetsmjölk samtidigt som de bidrar såväl till sysselsättning i producentleden som till att vi kan bibehålla ett öppet och levande landskap.

På senare tid har såväl konsumenter som handlare blivit allt bättre på att prioritera svenskt kött i butikshyllorna. Att svenskt kött håller högre kvalitet och kommer från djur som fått leva under bättre förhållanden.

Vi bönder i Västernorrland hoppas att vi nu kan få se samma engagemang för den svenska mjölken och alla svenska mjölkprodukter, från fil och yoghurt till smör och ost.

För samtidigt som våra mjölkbönder redan i dag går på knäna har de stora butikskedjorna förhandlat ner inköpspriset för svensk mjölk så att böndernas ersättning för mjölken sänks – när den tvärtom skulle behöva höjas.

Våra svenska mjölkprodukter trängs nu i butikshyllorna med billig importerad mjölk och olika importerade mjölkprodukter.

Vi hoppas och tror att konsumenterna är villiga att betala vad den svenska mjölken kostar och vi hoppas att handlarna med de stora kedjorna i spetsen nu ska visa samma engagemang för svensk mjölk som de gör för svenskt kött.

Den svenska mjölknäringen är i kris och den 15 januari hålls ett ”krismöte” i Sveriges riksdag där mjölkbönder, politiker och företrädare för handeln samt industrin samlas i riksdagen för att diskutera lösningar för den hotade svenska mjölkproduktionen.

Vi bönder i Västernorrland hoppas och tror att det ska kunna innebära en nystart för den svenska mjölknäringen så att vi även i framtiden ska kunna köpa svensk mjölk i våra butiker och se betande kor på våra ängar.

Mer läsning

Annons