Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är kommunens budget klubbad

Årets sista kommunfullmäktige har precis avslutats, vilket bland annat betyder att det också är klart vilka ekonomiska ramar som gäller för 2016.

Annons

Kommunfullmäktige i Ånge har precis avslutat årets sista möte och gått på jullov. Ett lov som man tar efter att bland annat ha beslutat om hur budgeten för 2016 kommer att se ut.

– Det finns små, små ljusglimtar ändå, och på investeringssidan vill jag ha en diskussion framöver om Fränsta simhall, kommenterade Sten-Ove Danielsson (S) den av kommunstyrelsen behandlade och rekommenderade budgeten.

Inte helt oväntat slutade det också med att kommunstyrelsens förslag gick vinnande ur den strid som för ovanlighetens skull fanns på bordet. Detta då Sverigedemokraterna valde att komma med ett eget budgetförslag.

Fast det fanns också andra åsikter om den budget som klubbades.

– Man måste vara medveten om att den budget som är framlagd inte kommer hålla, det tror jag inte, sa till exempel Erik Thunefors (C), vars parti saknar representation i kommunstyrelsen.

Även Vår framtid, som sagt ja i kommunstyrelsen, vädrade en del åsikter innan klubban föll. Bland annat ifrågasatte Leif Edh hur man jobbar med målen, och ville bryta ut dessa till nästa möte efter nyår. En önskan som även stöddes av Tord Sundquist (M) och Kjell Grip (KD).

– Då vill jag mana till besinning, för vi kan inte ta en budget utan mål. Däremot kan vi göra ett tillägg om att gå igenom och eventuellt förtydliga dem vid nästa möte i februari, replikerade Sten-Ove Danielsson, som därmed fick ärendet att gå just i mål.

SD-gruppen reserverade sig dock till förmån för sitt eget budgetförslag.

Förutom budgeten så avhandlades också flera andra ärenden, där man beslutade om...

... att godkänna avsägelserna från Erik Lövgren (S), Inga-Britt Söderberg (S) och Hans Leidebring (M), samt lösa uppkomna vakanser enligt valberedningens förslag.

... att anta förslaget till ny finanspolicy.

... att inte tillämpa lagen om mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst.

... att höja VA-taxan med 10 procent för fondering inför framtida investeringar.

... att från och med nu ersätta överförmyndarnämnden med 6 000 kronor för varje ensamkommande barn som placeras i Ånge kommun.

... att revidera maxtaxan för barnomsorgen enligt liggande förslag.

... att tillstyrka ansökan om vindkraftsetablering vid Fasikan, ett beslut några ledamöter reserverade sig mot.

... att anse Leif Edhs (VFÅ) motion om att förbättra arbetsmiljön i kommunens tjänstebilar som besvarad då merparten av bilarna numera är utrustade med dieselvärmare.

... att anse Tord Sundquists (M) motion om bättre turistskyltning i Haverö som besvarad i och med yttrandet från kommunens näringslivschef.