Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är rovdjuren i Västernorrland spårade – så här många finns det

Den västernorländska stammen av lodjur ligger nu ganska exakt i den nivå som myndigheterna vill ha det. Järvarna ökar och fler unga vargar på jakt efter revir söker sig norrut.

Hur det ser ut med björnstammen återstår dock att se för just nu pågår analyserna av DNA i björnspillning, som vi skrivit om tidigare. DNA är det säkraste sättet att få bra statistik men kostar en del och kan bara genomföras med flera års intervall.

– Vi hade förhållandevis bra möjligheter att spåra i vintras. Först en bra period, sedan för milt, och sedan bra möjligheter igen, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström.

Sammanlagt 19 föryngringar, honor med ungar, spårades i vinter, varav 14 i Ångermaland. Det kan jämföras med förvaltningsmålet på 18 föryngringar och ett intervall på 16-24 föryngringar på sikt. Naturvårdsverkets miniminivå är 16 honor med ungar.

– Vi har förhållandevis mycket lodjur i de nordvästra delarna där det också finns mycket renar så det är därför vi försökt styra skyddsjakten dit.

Vargar är alltid ett speciellt kapitel. Hur det ser ut just nu vet man inte exakt, bara att det finns ett vargrevir, Prästskogen, i Medelpad med valpar som delas med Gävleborg.

Det sågs också spår efter enstaka vargar kring länsgränsen ända från norra Sollefteå ner mot Viksjö.

Likaså vet man att det vid flera tillfällen kommit vargar söderifrån som hållit till på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Gärna mellan de stora vattendelarna.

– Som det är nu expandrar vargarna från södra Sverige där det i praktiken inte längre pågår mnågon skyddsjakt, Då söker sig unga djur vidare efter revir och kan hamna i renskötselområdet.

Ett sådant exempel han nämner är vargparet väster om Edsele som sköts vid skyddsjakt i vintras.

Läs mer: Så många tamdjur i länet angreps av rovdjur 2015

Någon föryngring av järv har inte noterats i år.

– Inte än i varje fall för vi har några viltkameror som ännu inte analyserats. Men det är alltid väldigt svårt att dokumentera järvföryngringar.

Däremot ser man att det numer görs observationer över i princip hela länet. I vissa områden ganska frekventa.

– Järvarna ökar och jag är helt övertygad om att det finns föryngringar vi inte hittat.

Den fjärde av "De fyra stora", björnen, finns det numer en stabil stam av. Hur många individer det handlar om vet man inte säkert ännu. Där pågår just nu sammanställningen av DNA i den björnspillning som tidigare samlades in.

Fakta/Här fick lodjur ungar

Ångermanland:

Hömyra

Stugvattenkälen

Solberg

Tärnickberget

Nyliden

Gideå

Osele

Selsjön

Hällvattnet

Bjästa

Docksta

Bjärtrå

Strinne

Gussjön

Medelpad:

Indal

Matfors

Torpshammar

Borgsjö

Holmsjön