Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är tiggarlägret i hamnen tömt – romerna har gett sig av självmant

Tiggarlägret är tömt. Romerna har gett sig av självmant.
Nu återstår bara för kommunen att forsla bort 15 skrotbilar och 11 husvagnar, och att sanera området.

Under helgen har de sista romerna övergivit husvagnslägret i Sundsvalls inre hamn, nedanför Lidl.

I morse var lägret tomt på människor. Kvar fanns 11 husvagnar, alla tömda på kläder och andra tillhörigheter. Husvagnarna är i mycket dåligt skick, de flesta är utan hjul och måste bärgas från platsen. Även de 15 bilar som lämnats kvar är skrotfärdiga, med plåtskador och sönderslagna rutor.

Läs också (uppföljning): Tiggarlägret tömt – här ska hemlösa få tak över huvudet

Romerna har bott i lägret i två år. Det har vuxit succesivt och som mest fanns där runt 25 husvagnar och 70–80 romer. Men nu under hösten, sedan kommunen beslutat att platsen ska utrymmas efter den första oktober, har lägret krympt. De bosatta har gett sig av, en efter en. Några har åkt hem till Rumänien, och skolstarten där, med sina barn. En familj har flyttat till Umeå, en annan till en camping. Andra har fått flytta in hos bekanta eller hittat annat tillfälligt boende.

– Det verkar ha löst sig för de flesta, säger Erik Sandberg, samordnare på EU-projektet Make Sense som försöker hjälpa romerna.

I kväll öppnar dessutom kommunen ett natthärbärge för de romer som fortfarande inte har någonstans att ta vägen.

Vid åttatiden i morse kom en kommuntjänsteman till det folktomma lägret och avtäckte en Camping förbjuden-skylt vid de övergivna husvagnarna. Någon gång de närmaste dagarna ska alla husvagnar och bilar på platsen transporteras till en bildemontering för att skrotas.

– Det kommer inte att ske i dag men så snart som möjligt. Vi vill först vara helt säkra på att lägret verkligen är övergivet, säger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

MER I SAMMA ÄMNE:

Romerna i hamnen har fått jobb: "Vi ska aldrig tigga mer"

Tiggarnas husvagnar kan inte flyttas – måste skickas direkt till soptippen

Tiggarlägret i Sundsvall ska tömmas – men nu anländer nya bussar med romer från Rumänien

70–80 romer hemlösa