Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu behöver vi bli Nya Moderaterna 2.0

Rösterna är räknade och valet är över. Kanske är det lite för tidigt att göra en alltför djupgående analys av resultatet i sin helhet. Vad jag kan reflektera över är att jag är den mest kryssade moderata riksdagskandidaten från Sundsvall och den näst mest kryssade moderata kommunfullmäktigekandidaten efter Jörgen Berglund. Det är ett oerhört fint förtroende jag fått och något jag är väldigt ödmjuk inför. Jag tror att stödet kommer från min tillgänglighet och närhet till väljarna. Jag kommer därför att vara precis lika tillgänglig under de kommande åren som jag varit under valrörelsen. Bara ett samtal bort, knackandes på Sundsvallsbornas dörrar och redo att bokas för politiska homepartyn. Under den här mandatperioden vill jag vara med och bygga upp Nya Moderaterna lokalt.

Vi har fått förtroendet att leda den här kommunen en gång förut. Trots en röd historia i en gammal industristad har vi lyckats vända trenden och bli en av få blå kommuner i norr. Med det förtroendet har vi kunnat införa ett kommunalt näringslivsbolag som ökat servicen till våra företagare och gett dem en naturlig plattform att mötas. Vi har infört Sveriges vassaste servicegaranti, som har underlättat för de som skapar jobb att kunna fortsätta med just detta. Vi har genom ett unikt etableringsprojekt attraherat företag att flytta 300 nya jobb hit. Vi har gjort de mest omfattande lokalförändringarna någonsin inom skolan för att komma tillrätta med eftersatt underhåll och satsat på karriärtjänster för lärare. Både företagsklimatet och skolan i Sundsvall har klättrat i rankingar.

Men man vinner inte val på det man gjort utan på det man vill göra i framtiden. För att kunna återfå förtroendet till 2018 måste vi bli Nya Moderaterna 2.0. Förnyelse är extra viktigt i kommuner som har en lång historia av rött styre.

Nya Moderaterna behövs mer än någonsin i Norrland. För att det ska vara attraktivt att leva och verka här behöver vi ha ett näringslivsklimat i toppklass, en skola med högt kunskapsfokus och starka förbindelser. Det är frågor där vår politik levererar allra bäst. Men om vi inte lyckas nå ut till väljarna och kommunicera varför vi har de bästa idéerna får vi inte heller några mandat för dem. Åtminstone tappar vi åtta mandat som i det här valet. Och för att vi ska få tillbaka dem och inte tappa åtta till finns det tre saker vi måste åtgärda under de fyra år vi nu har på oss till nästa val.

Dessa är:

Ett jämställt styre

För att vara ett modernt politiskt alternativ som människor kan relatera till behöver vi representeras av mångfald på riktigt. Ingen organisation utvecklas av att ledningen består av en homogen grupp. Därför måste vi prioritera jämställdheten, det är ett faktum att vi har varit riktigt dåliga på att lyfta in kvinnor på höga positioner. Här handlar det inte om att skriva lika värda-planer i första hand utan om att slänga iväg dokumenten och bara göra.

Stärkt medlemsrörelse

Jag mötte Socialdemokraterna en kväll vid Höglundaskolan efter att de varit ute och knackat dörr. De var många, säkert över 20 stycken. Vilka var de?

Hälften av dem hade jag aldrig ens sett. Det är bara att konstatera att det är imponerande hur de lyckas engagera så många av sina medlemmar. Här har vi mycket att lära. Engagerar vi fler når vi också fler.

Närmare koppling till jobbskaparna

Hur imponerad jag än må vara av Socialdemokraternas fotarbete och engagemang så finns det en sak de inte förstår. Det är att politiker skapar inte jobb utan det är företagarna som gör det. Vi skapar förutsättningarna för jobbskapandet. Men det finns även en fara för oss moderater att låsa fast oss i övertygelsen att vi har den bästa näringslivspolitiken och på så sätt bli bekväma. För kommunpolitik handlar om så mycket mer än så. Den bygger på relationer. Här spelar partibeteckningen mindre roll och människan som knackar på en större roll. För vi måste knacka på ännu mer hos våra företagare. För att lyssna, ta med oss och leverera en politik utefter vad företagen behöver.

Vi har fyra år. Det är möjligt,

Elin Nilsson (M), kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel