Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir politiken lite mindre rolig

Strax innan den utlysta presskonferensen klockan 11 på torsdagen inleddes, meddelade Göran Hägglund på typiskt Hägglundskt vis att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna.

Beskedet kom på Twitter. Det säger mycket om Göran Hägglund, om hans person och om hans sätt att vara politiker och partiledare.

I samma anda inledde han presskonferensen med att ta en bild på den samlade presskåren, innan han tog till orda.

Att han avgår är ingen revolutionerande nyhet, även om många väl trott att Björklund var näst på tur bland avgående partiledare. Men Hägglund är den riksdagsledamot som suttit längst, sedan 1991, och det är lätt att förstå att han efter åtta år i regeringsställning vill ägna sig åt annat.

Det går att säga att Hägglund avgår med flaggan i topp. Även om partiet tappat väljare sedan Hägglund tog över är det få, om ens någon, som skyller detta på partiledaren. Snarare har han varit Alliansens populäraste partiledare, som varit omtyckt långt utanför det egna partiet tack vare sin humoristiska framtoning som avväpnat både journalister och kritiker. Förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly avtackade honom på Twitter med följande ord som nog sammanfattar vad många kände för Hägglund: "En uppriktig uppskattning till Göran Hägglund som trots sin usla politik är en utomordentligt trevlig - och rolig - person."

Att Hägglund är en trevlig och rolig person verkar få ha invändningar emot, och de politiska debatterna kommer att bli mindre roliga nu när han slutar. Utan att spekulera i vem som kommer att efterträda honom finns nu risken - eller kanske möjligheten? - att partiet får en partiledare vars politik inte överskuggas eller kamoufleras av ett alldeles för trevligt ansikte utåt. För det ska sägas att KD:s politik inte alltid är lika sympatisk som dess partiledare varit.

Partiet bromsade länge införandet av självklara rättigheter för homosexuella, och höll in i det sista emot när det gällde avskaffandet av tvångssteriliseringar för dem som byter juridiskt kön. Inga konstigheter med tanke på partiets ideologiska rötter, men ändå inte särskilt gångbar politik i Sverige på 2000-talet.

Hägglund kommer att bli ihågkommen som den som ledde partiet in i Allianssamarbetet, och nu när han lämnar gör han det i en tid då hela Alliansen formas om. Det är klokt av Hägglund att lämna nu och låta sin efterträdare få god tid på sig att leda partiet in i nästa val och hitta samarbetsformer med övriga Allianspartier.

För alla som uppskattat Göran Hägglund mer för hans humor än för hans politik är det bara att hoppas att avhoppet från partiledarskapet inte också innebär att han slutar twittra, det är ju ändå på Twitter han varit som allra bäst av partiledarna.

Läs också Marcus Bohlin som skrivit om Kristdemokraternas framtid efter Hägglunds avgång.