Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blommar det på den gamla släktgården i Åh

Bland blomstrande äppelträd och fiffiga trädgårdslösningar har Anders Larsson och Susanne Sterner skapat sitt eget paradis. För fem år sedan startade de gårdsbutiken Butik Sussi i ett av husen på gården.
– Gårdsbutiken har mer och mer blivit ett besöksmål, säger Susanne.

Se också: Kolla in parets fantasifulla trädgård

Svalorna flyger med skarp precision in under lagårdstaket. Luften står stilla och årets varmaste dag är här.

Anders Larsson är tredje generationen på den gamla familjegården i Åh i Njurunda och har tillsammans med sambon Susanne renoverat huset i omgångar och en gigantisk gräsplan har nu blivit en charmig trädgård.

– Gården är byggd som en klungby och vi vet att folk har bott här sedan stenåldern, säger Anders.

Läs också: Christian Beijer mötte kärleken på midsommarfest – titta in i parets gemensamma hem

Det stora huset ligger längst upp på den sluttande gården, till vänster om det står huset som huserar gårdsbutiken. Där bodde Anders som bebis och hans mamma flyttade ut från huset för fem år sedan. Den stora gräsmattan har successivt försvunnit allt eftersom trädgården har vuxit fram genom åren. Den är indelad med många olika sittplatser och rum. En fontän intill huset sprider sitt porlande ljud över gården.

– Folk kommer hit och tittar i butiken och sätter sig ner i trädgården och fikar. Det är så roligt, säger Susanne.

Boningshuset har renoverats i omgångar. Den pampiga entrén är rymlig och har en touch av amerikansk "porch" med en hänggunga. Intill entrén ligger en uteplats som ramas in av en kraftig vinranka som sattes av Anders far för cirka 50 år sedan.

Läs också: Cecilia är åttonde generationen på "Bullerbygården" – har förvandlat en gammal maskinhall till inredningsbutik

Stilen i huset är lantlig och lite romantisk. Basen är ljus och gamla möbler varvas med nya – och med Susannes många loppisfynd. Den gamla salen som nu används som vardagsrum har öppnats upp och hänger nu ihop med matrummet.

– När jag var liten fick vi bara vara i salen när vi hade främmande. Nu har vi öppnat upp salen mot nästa rum och när jag tog fram motorsågen gick pappa ut härifrån. Men han tyckte att det blev fint i slutändan. Vi kände att man ska vara i det finaste rummet i huset, säger Anders.

Huset är stort, exakt hur stort vet de inte men någonstans mellan tre och fyrahundra kvadratmeter.

– Det är tillräckligt stort när man ska städa det kan jag säga, säger Susanne och skrattar.

Matrummet är ljust med vita väggar och en rosablommig tapet. På väggen intill köket har de satt in ett gammalt fönster som Susanne hittade i ladugården.

– Det roliga med det här fönstret är att det är som en dagbok. Jag tycker att det passar in fint här, säger Susanne.

Susanne läser högt från de gamla blyertsanteckningarna från tidigt 1900-tal:

"1916 släpper vi ut 18 får. Den 19 maj bar Manne in sätt päran till fächse, 1924".

Anders gillar att snickra och har gjort flera spännande lösningar runt om i huset. Han har byggt flera tittskåp av gamla fönster som är fyllda med olika spännande föremål. Där ligger gamla handväskor, kobratelefoner, plåtburkar och annan nostalgi.

– Vi har många tittskåp, vi tycker att det är så kul. Titta, den här gjorde Anders i slöjden och det här är en Siridocka, säger Susanne.

Vägg i vägg med vardagsrummet ligger relaxavdelningen. Det rejäla bubbelbadkaret har fått en alldeles egen stjärnhimmel där familjemedlemmarnas stjärntecken finns representerade.

– Det är lite båtkänsla här inne. Vi har fällt in en ventil och trattar i taket. Tanken är att trattarna ska fungera som högtalare men vi har inte kopplat in dem, säger Anders.

Läs också: Hon har förvandlat ett hus i 70-talsstuk till ett modernt drömhus

Från balkongen på övervåningen ser man hela gården. Det gamla äppelträdet blommar och en praktisk sittbänk har byggts runt trädet och ger välbehövlig skugga under varma dagar.

– Vi har jobbat successivt med det trädgården och det började med att vi tyckte att det var för mycket gräsmatta, säger Anders.

– Vi har aldrig satt oss ner och haft en plan, vi har liksom bara kört på och sedan har det blivit vad det har blivit och det har blivit ganska så bra, säger fortsätter Susanne.

Sommaren har äntligen kommit till Åh.