Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar allvaret i USA – här är 5 filmer om världens mäktigaste man

Startskottet har gått på riktigt i kampen om presidenttiteln i USA. I natt hölls det nomineringsmöten i Iowa. Tidigt i morse fick vi veta att det var en jämn match mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders samt att Donald Trumps andraplats sågs som ett nederlag.
I ett land där det sägs att vem som helst kan bli president har det så klart gjorts en hel del filmer om ämbetet. Att följa resan fram till ett slutgiltigt resultat är alltid underhållande. Det är också de filmer och serier som Filmbiten sammanställt om världens mäktigaste man (denna gång kan det dock bli en kvinna!).

Annons

1. ”Dave” (1993)

Presidenten hamnar i koma och en helt vanlig medborgare drillas att ta hans plats. Kevin Kline måste lära sig tala och uppföra sig som presidenten – och snart börja ta beslut. En varm komedi där Kevin Kline (”En fisk som heter Wanda”) glänser i dubbelrollen. (Tommy Ehlin)

2. ”The Kennedys” (2011)

Den här miniserien på åtta avsnitt utspelar sig på 60-talet och handlar om Kennedyfamiljen under presidentkampanjen. Den perfekta familjen som marknadsförs utåt är dock inte så perfekt. Greg Kinnear gör en strålande insats som Jack Kennedy. Även Katie Holmes som Jackie Kennedy, Barry Pepper som brodern Bobby och Tom Wilkinson som fadern Joe Kennedy Sr imponerar. (Elina Sneen)

3. ”Lincoln” (2012)

En något långsam skildring av Abraham Lincolns försök att få ett slut på slaveriet, men insatsen av Daniel Day-Lewis är en stor behållning. Det säger mycket att Lewis (bland annat) kammade hem en Oscar, Golden Globe, BAFTA och Screen Actors guild award för bästa huvudroll. (Tommy Ehlin)

4. ”Air force one” (1997)

Här spelar Harrison Ford en president som klarar av att slåss mot ryska terrorister ombord på presidentplanet. Det är en actionfilm som blir rätt komisk om man tänker på det orealistiska i att självaste presidenten blir actionshjälte. Men Harrison Ford är Harrison Ford – han är bra. (Elina Sneen)

5. ”Presidenten och Miss Wade” (1995)

Michael Douglas spelar en president som är änkeman och förälskar sig i lobbyisten Wade, spelad av Annette Bening, i den här charmiga filmen. De politiska motståndarna utnyttjar dock deras förhållande och inleder en smutskampanj. Regissören Rob Reiner har också gjort ”När Harry träffade Sally”. (Elina Sneen)

■■ Mer filmtips, nyheter och analyser hittar du på bloggen Filmbiten.