Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar det viktiga arbetet i vardagen

Med klimatavtalet undertecknat i Paris är det risk att klimat- och miljöfrågorna sjunker ned på den politiska agendan. Det får inte ske! För det är nu det viktiga arbetet i vardagen börjar.

Vi vet att människan påverkat jordens klimat så snittemperaturen har ökat och närmar sig det kritiska tvågraderstrecket. Det gäller att undvika att strecket passeras.

För att åstadkomma det måste alla bidra. Men de rika länderna och rika personer i alla länder måste bidra med mest. De måste helt enkelt ändra livsstil, vilket kan bli svårt. De kommersiella krafterna, kapitalismen med dess förledande reklam och köpbudskap, signalerar köpimpulser av diverse klodioxidutsläppande, klimatpåverkande produkter.

Kapitalismens logik om ständig tillväxt strider mot naturens logik och är i grunden orimlig. Kapitalismen förutsätter att naturtillgångarna är oändliga och det är de inte. Och kapitalismens funktionssätt att väga kostnader fungerar heller inte eftersom kostnaderna för naturförstöring och människors hälsa länge satts till noll eller låga värden.

Utvinningsindustrin kan det industrikomplex som utvinner kol, olja, gas, men även järn, koppar, guld, nickel, uran, kalk med mera naturresurser kallas. Denna industri är i många fall skadlig och för mer skada än nytta med sig. För dess ägare som gjort stora vinster på denna verksamhet är begränsningar för verksamheten ekonomiska hot.

Men för klimatet och jordens överlevnad måste det bli ett stopp för utvinningen av inte bara kol utan även olja och gas så snart som möjligt. De är ju de för atmosfären skadliga koldioxidinnehållande ämnen som måste minimeras för att den globala uppvärmningen ska undvikas.

Alla måste av eget överlevnadsintresse agera lokalt, för att bevara lokala naturen och dess goda kvalitet på grundvatten och annat. Utvinningsindustrin måste hindras att göra kortsiktiga vinster för ett fåtal rika ägare med verksamheter som ger ytterst få jobb och sällan jobb i lokalsamhällena.

Utsikterna till hållbara, långsiktiga jobb är större inom tjänstesektorn i verksamheter med koppling till lokala upplevelser i naturen, rekreation, hänsynstagande turism.

Om man ska lyfta fram "fördelar" med att globala uppvärmningen har inträffat är det en ökad miljömedvetenhet och värnande av att inte förstöra natur, vatten, växter, djur, ja den biosfär vi lever i. Det gäller att stoppa uppvärmningen innan processer startar som inte går att vända, som polarisarnas smältning och salthaltens minskande i de stora haven.

Ett svar för att minska globala uppvärmningen, som ofta kommer från höger, är att sätta sin tilltro till tekniska lösningar. En del sådana kan vara bra, men har ofta nackdelar.

Exempelvis teknik för att suga koldioxid ur atmosfären och lagra det i berggrunden finns redan, men är i för liten skala och kostsamt i nuläget. Kärnkraft tar pengar som behövs till annat, som solenergi och vågkraft, som är långsiktigt hållbart. Kärnkraften är en del av den utvinningsindustri världen bör minska.

Det gäller för oss alla att med ökad kunskap och medvetenhet agera för att koldioxiden i atmosfären inte ökar och att den globala uppvärmningen stannar av. Förutsättningarna är bra, men kunde vara bättre.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel