Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu flyttar flyktingarna ut från förskolan i Granlo

I över 80 dagar har asylsökande varit bosatta i Granlos gamla förskola.
Men under måndagen började flytten för en stor del av dem.
– Så fort Migrationsverket hittar en annan plats flyttas de, säger Ulla Näsman, flyktingsamordnare på Sundsvalls kommun.

Annons

Lokalerna, som tidigare användes som förskola, har varit en temporär lösning för de barnfamiljer och vuxna som bott där. Det rör sig om cirka 60 personer som mest. Förskolan har fungerat som ett evakueringsboende i väntan på att få en plats på ett mer långsiktigt boende – vilket de nu har fått och det främst på den gamla militärförläggningen i Åkerö på Åstön.

– I dag flyttar de sista personerna. Nu blir lokalen tom, men det kan hända att andra asylsökande kommer bosätta sig här, säger Kjell-Åke Grubb, tidigare samordnare på evakueringsboendet i Granlo.

Läs mer: Rivningshotad lokal kan bli flyktingboende: "Skicket är inte alls bra"

Trots att lokalerna i Granlo är i dåligt skick så har de boende haft det bra, menar Kjell-Åke Grubb.

– Fastigheten har inte varit optimal för dem, men har ändå varit bättre än en gymnastiksal. Det har varit lite trånga utrymmen, men de har trots allt trivts. Det är rätt så centralt och det finns vårdcentral och en mataffär bland annat. Många är positiva inför flytten till Åstön, de ser det som ett steg i rätt riktning att det händer något. Men jag vet inte vad dem kommer tycka om Åstön, säger han.

Läs också: Flyktingarna bjöd tillbaka efter kaffekalaset

Lokalerna i Granlo får fungera som evakueringsboende fram till sista april om det behövs. Men behovet av evakueringsplatser i Sundsvall har minskat.