Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu hotar Berglund bryta överenskommelse om investeringar: "Det finns en gräns"

Peder Björks planer om att revidera investeringsbudgeten välkomnas av oppositionen.
Annars hotar Jörgen Berglund (M) att bryta överenskommelsen.
– Det finns en gräns för vad vi kan tillåta, säger han.

Annons

Läs också: Marcus Bohlin: "Dags att se över investeringsbudgeten".

2013 nåddes en blocköverskridande överenskommelse om investeringsbudgeten i Sundsvalls kommun fram till 2021. Totalt handlade det om drygt tre miljarder som skulle investeras under den perioden.

I en intervju i ST avslöjade kommunalrådet Peder Björk att han är beredd att revidera och förändra denna budget.

Björk sa: "Det är inget konstigt egentligen utan mycket händer i ett samhälle under en sådan här period. Då gäller det att vara beredd på att göra förändringar. Om den revideras så vill vi bjuda in de andra partierna och försöka nå överenskommelse över blockgränserna precis som 2012. Det vore en viktig signal."

Kommunalrådets ord välkomnas av oppositionsrådet Jörgen Berglund.

– Naturligtvis är det bra att han säger så och vi har förstått att något är på gång. Det här har vi påtalat länge och jag ser fram emot samtal kring detta, säger Jörgen Berglund.

Samtidigt höjer han också tonläget om planerna om en revidering inte blir av.

– Då tänker vi lämna den här överenskommelsen. Vi kan inte hålla på som vi gör nu och bara skjuta in mer objekt i investeringsbudgeten. Vi måste vara mer föreberedda och blir det ingen ändring så kommer vi i stället att presentera egna investeringsbudgetar i framtiden, säger Berglund.

Vad är felet?

– Saker och ting har förändrats under de här åren och behovet ser annorlunda ut. I både socialnämnden och stadsbyggnadsnämnden har det tillkommit tjänster och verksamheter som gör att vi måste se över det här. Det finns andra saker också som vi måste se över.

Hur ser du på 2016?

– Det kommer att bli tuffare ekonomiskt än det varit i år. Sedan ser det ännu kärvare ut de kommande två åren efter det.

Socialnämnden gjorde ett underskott på drygt 200 miljoner under 2015. Nu tror Peder Björk på en ekonomi i balans för nämnden i slutet av 2016, men Jörgen Berglund bara fnyser åt detta.

– Det är han nog ensam om att tro och det är helt orimligt att de ska lyckas med detta på så kort tid. Det kommer att bli ett stort underskott under 2016 också, säger han.

Hur mycket då?

– Jag räknar med ett tresiffrigt underskott, minst 100 miljoner kronor.