Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu hotas friheten på Internet

Operatörernas roll på internet är på väg att testas. När Svea Hovrätt tidigare i år beslutade att Black Internet inte längre får tillhandahålla uppkoppling till den populära fildelningssajten The Pirate Bay väcktes en del frågetecken.

Vilken roll har internetleverantörerna i framtiden vad gäller den allt mer intensifierade jakten på den generation som aktivt delar musik, film och spel mellan varandra? Ska internetleverantörerna fungera som en ny sorts nätpoliser och begränsa vår tillgång till internet? Och vad händer i så fall med rättsäkerheten i Sverige och i Europa? Vill vi leverantörer som censurerar internet i rädsla för att bli tilldömda jättestora vitesbelopp? Frågorna är många och svaren få.

Internet är nog ett av vår tids största revolutioner. Vem som helst kan lägga upp i stort sett vad som helst. Informationsflödet är enormt och det är i allra högsta grad lättillgängligt. Detta inte minst med sökmotorer som Google, Yahoo med flera. Friheten på Internet har hittills inte hotats nämnvärt, men på senare tid har vi sett hur vi går mot en framtid där delar av Internet stängs på otydliga grunder.

Det är IPRED där privata företag ges polisära befogenheter för att kämpa mot fildelare, det är Rikspolisstyrelsens minst sagt godtyckliga filter och nu är det Svea Hovrätts beslut att Black Internet inte längre får tillhandahålla en viss uppkoppling. Det finns givetvis många fler exempel, men det borde täcka det allra viktigaste i debatten.

Konsekvenserna av den utveckling som nu sker är i dagsläget svåra att överblicka, men helt klart är att vi ser en ökad censurering av internet och en allt ökande godtycklighet. Det är oroväckande. Var har den höga respekten för rättsäkerheten tagit vägen i de politiska besluten?

Om misstanke om brott på internet förekommer så är det rimligt att kräva att det utredningsansvaret läggs på våra polismyndigheter och inte på internetleverantörerna i form av olika spärrar. Allt annat är ett brott mot demokratin och då i synnerhet mot vår yttrande- och åsiktsfrihet.

Det är min förhoppning att Högsta Domstolen nu ser ett demokratiskt ansvar i sin bedömning av befintlig lagstiftning och fastslår att det inte är Black Internets ansvar gällande vad the Pirate Bay har för verksamhet. Det vore ett steg framåt för operatörernas behov neutralitet på internet och för vår individuella frihet på internet. Därefter måste våra politiker, både i Sverige och på europeisk nivå, granska sina demokratiska värderingar och sätta ett stopp för den växande godtycklighetenoch bristande rättsäkerheten som hotar vår frihet på internet.

Tobias Schelin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel