Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu inför vi hårdare krav för upphandlingar

Annons

Vilka val gör du när du handlar? Tycker du att det är viktigt att varor och tjänster har framställts på ett ekologiskt, etiskt och socialt hållbart sätt? Det gör vi. Därför är vi väldigt glada över att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet den 16 november fattar beslut om att Sundsvalls kommun kommer att börja ställa högre krav när vi upphandlar varor och tjänster.

Sundsvalls kommun tar ansvar för och arbetar aktivt med att ställa om samhället mot en mer hållbar utveckling. Upphandling är ett viktigt politiskt verktyg för kommunen i detta arbete och det är därför vi tagit fram vår nya inköpsstrategi.

Vi är mycket stolta över att nu kunna genomföra flera av våra vallöften genom att förändra upphandlingarna av kommunen på ett sätt som främjar goda arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, miljöhänsyn och som förenklar för lokala småföretag. Lokalt producerade eller ekologiska råvaror ska vara en naturlig del av vardagen för alla de som kommunen lagar mat till. All personal som utför en tjänst på uppdrag av kommunen ska ha rätt till en trygg anställning. Leverantörer ska garantera att det tas hänsyn till mänskliga rättigheter när varor och tjänster produceras. Genom att ställa krav i upphandlingar och ha en dialog med leverantörerna bidrar kommunen både till det lokala näringslivets ökade konkurrenskraft och i omställningen till ett hållbart samhälle.

Kraven i den nya inköpsstrategin ska främja en hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling. De sociala och etiska kraven innefattar bland annat drogfrihet, etisk produktion av varor och tjänster samt krav på kollektivavtal och bra anställningsvillkor. De ekologiska kraven går ut på att främja varor och tjänster med mindre påverkan på klimatet. De ekonomiska kraven uppnår vi genom att kommunkoncernen gör inköp med avtalen som grund, men också följer upp de inköp som görs. Exempelvis belönas minimala koldioxidutsläpp.

Vill vi på allvar skapa förändring är det viktigt att politiken ligger i framkant. Vi i den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun tar vårt ansvar för att göra världen snäppet bättre – även när det innebär att vi sticker ut hakan. Vi är övertygade om att den nya inköpsstrategin är ett steg på vägen.

Bodil Hansson (S)

Ordförande, plan- och utvecklingsutskottet Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel