Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer snökaoset till Sundsvall – varning för "snökanoner" från havet

Vintern är här med besked.
Nu ska det snöa i Sundsvall under en vecka – non stop.
Meteorologerna befarar att så kallade snökanoner kan dra in från havet, och ställa till med ett rejält väderkaos.

Kylan håller i sig i början av helgen men sedan blir det mildare, och med temperatursänkningen kommer snön. Enligt flera olika väderinstitut som Foreca, SMHI och Norges motsvarighet yr.no, blir snöfallet minst sagt ihärdigt. Prognoserna på fredag förmiddag siar om ett långvarigt snöoväder.

Enligt meteorologerna ska det börja snöa nu på söndag förmiddag och sedan fortsätter det – utan uppehåll – fram till och med fredag nästa vecka. Snöovädret parkerar över hela Norrlandskusten men värst blir det i Västernorrland och Västerbotten.

Hur mycket snö som kommer att falla totalt under veckan är svårt att sia om. Men det ser ut att kunna bli stora mängder.

– På söndag respektive måndag handlar det om ungefär en decimeter per dag, men sedan kan det bli värre på grund av att så kallade snökanoner ser ut att komma in från havet på tisdag och onsdag, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Nu när du är inloggad kan du även läsa det här:

Kylan är inget hinder för att träna utomhus

Motorstopp i kylan? Här är de viktiga sakerna att ha i bilen

Så mycket mer kyls kroppen när det blåser

Så eldar du i kamin och öppen spis utan att orsaka brand

Så reagerar varmvattnet på den kalla luften – se filmen

En snökanon är ett väderfenomen som kan ge mycket stora snömängder på kort tid. Det var till exempel snökanoner från havet som orsakade snökaoset i Gävle 1998, då 1,5 meter snö föll inom loppet av ett par timmar och isolerade hela stan. All trafik stod stilla, folk kunde inte ta sig till jobbet, skolor och företag fick stänga och färskvarorna tog slut i affärerna.

En snökanon uppstår när kall luft blåser över varmt hav och samlar upp fukt, som sedan faller över land eller hav i form av stora mängder snö.

Långtidsprognoser som sträcker sig över en vecka är dock alltid osäkra.

– Det är alltid lite lurigt, som i det här fallet när det handlar om oväder som vandrar upp söderifrån. Men det här ihärdiga snöandet har funnits med i prognoserna en tid nu och det är väl sannolikt att det kommer. Exakt hur mycket snö det faller över Sundsvallsområdet är dock svårt att säga. Det kan skilja väldigt mycket bara på en mils avstånd, säger Maria Jönsson.