Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu lägger vi ner Västernorrland

Annons

Sedan decennier vet vi att i princip all verksamhet som försöker arbeta baserat på det geografiska området Västernorrland misslyckas. Just nu syns det tydligt på kaoset i organisationer som till exempel landstinget och länsstyrelsen.

Vad beror det på? På det enkla faktum att Västernorrland inte är och aldrig kommer att bli en region. Det är inte en region i kulturhistorisk mening. Det finns inga människor som betraktar sig själva som västernorrlänningar till skillnad mot områden som till exempel Dalarna, Värmland, Skåne och Jämtland. Det är inte heller en region i funktionell mening vilket är uppenbart för alla. Det är endast en formell statlig gränsdragning som skapar elände för alla människor som bor i denna geografi. Något måste göras.

Det som definitivt finns i detta område är en Sundsvallsregion och en Umeåregion. De finns och de kommer att bestå. De har ingen stark kulturhistorisk förankring, de är relativt svagt formaliserade, men de är tydliga och uppenbara funktionella regioner. Så i stället för att vänta på den eviga stora regiondiskussionen kan och måste vi organisera verksamhet efter de regioner som faktiskt finns och därmed också stärka dessa regioner.

Mycket är svårt att göra snabbt av formella skäl, men en hel del går att göra. Om vi till exempel tar verksamhetsområdet regional utveckling så är ansvaret för regional policyutveckling och utvecklingsfinansiering på väg att flyttas från Länsstyrelsen till Landstinget. Landstinget skulle kunna organisera detta i två separata delar. Ena delen söker samarbete med Region Gävleborg kring utvecklingen för Sundsvallsregionen. Andra delen söker samarbete med Region Västerbotten för utvecklingen av Umeåregionen. Jag är övertygad om att bägge dessa grannar är mycket intresserade av detta. Successivt kan man pröva hur långt denna samverkan också kan formaliseras. Andra verksamhetsområden kan följa efter för att organisera sig enligt de regioner som finns i verkligheten och inte bara i en formell fantasi. Här finns till exempel sjukvård, kollektivtrafik, kultur och mycket annat. Verksamhetsområdet forskning och högre utbildning är i stor utsträckning redan organiserat enligt detta.

Sundsvallsregionen har sedan tidigare ett bra samarbete västerut, mot Jämtland och Tröndelag. Här finns stor potential till fortsatt utveckling, men det kräver att Sundsvallsregionen stärks och det kräver i sin tur att begreppet Västernorrland successivt tunnas ut tills det kanske i en framtid kan försvinna helt i kommande statliga förändringar av den formella regionkartan.

Det som är en öppen fråga är kanske i vilken av dessa två regioner som Kramfors och Sollefteå hör hemma. Sannolikt Sundsvallsregionen, men de kan naturligtvis välja. De har dessutom bara cirka 15 procent av den befolkning som finns inom denna geografi.

Så sluta vänta på den eviga diskussionen om den stora regionkartan och påbörja avvecklingen av Västernorrland nu. Det krävs för en positiv utveckling för de människor och företag som finns i detta område.

Anders Larsson

Företagare, doktor i statsvetenskap och med lång erfarenhet av arbete inom innovation och regional utveckling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel