Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lever barn i tältläger i Sundsvall

/
  • Uppskattningar talade om en stor ökning av EU-migranter som försörjer sig genom att tigga. Men antalet blev lägre än väntat.

Inför sommaren spreds falska rykten i Rumänien om gratis bostäder i Sverige.
Men den väntade fördubbling av EU-migranter i Sundsvall uteblev.
Samtidigt kan ST berätta att barn nu lever i de utsatta tält- och husvagnslägren.

Annons

Inför sommaren uppskattades antalet fattiga EU-migranter i Sundsvall nästan fördubblas. Men tillströmningen visade sig bli mindre än väntat.

– Det har inte kommit så många som ryktet handlade om, säger Pirjo Linna Avarre, samordnare för nationella minoriteter på kommunen.

Tidigare har enbart vuxna bott i de undangömda tält- och husvagnslägren utanför centrum. Men numera finns även ett antal barn bland de boende.

– Kommunen ingriper inte så länge de inte far illa och det inte finns misstankar om att barnen tigger, säger Pirjo Linna Avarre, som samtidigt uppger att det finns en oro över trafiksituationen i området där barnen brukar vara ute och leka.

Exakt hur många som försörjer sig som tiggare i Sundsvall är svårt att säga. Uppskattningar från ideella krafter talar om att antalet har ökat från runt 60 till omkring 100 personer.

– Att det inte har kommit hit fler handlar nog om att många inte har haft ekonomiska möjligheter att ta sig hit, säger Pirjo Holmström, författare och miljöpartist.

Hon står bakom en Facebookgrupp som hjälper EU-migranter hitta jobb. Men framgångssagorna är få.

– Det har varit en del "under bältet"-erbjudanden. Att göra tunga jobb för 20 kronor i timmen tycker jag är rent ut sagt skamligt, säger Pirjo Holmström.

Hennes bild är ändå att antalet som försörjer sig som tiggare har sjunkit:

– Som tur är sitter inte lika många på gatorna längre. Det har gått väldigt bra för dem som säljer tidningar.

Men konkurrensen om de platser som finns verkar ha blivit ännu tuffare, enligt Pirjo Holmström.

– Det är lite turbulent eftersom några nya grupper har kommit hit, säger hon.

Vid polisen känner Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, inte till någon anmälan om olaga hot mellan EU-migranter.

– Det finns exempel på detta från andra håll. Det gör att jag misstänker att det tyvärr kanske inte har anmälts, säger han.

Uttalandet får Pirjo Holmström att reagera kraftfullt:

– Det stämmer inte. Jag har varit inne vid två tillfällen med EU-migranter som har gjort polisanmälningar. Men man har inte haft något intresse.

Annons