Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste mörkhyade få ta plats

Så här: I nummer 4 av magasinet Amelia finns en insändare från en läsare. Kvinnan tackar tidningen för att de haft en mörkhyad kvinna på omslaget i januari. Det hade fått kvinna att känna hopp i en vardag hon upplevde som allt mer rasistisk . Kvinnan skrev att det är viktigt att normalisera även utseenden som inte är typiskt västerländska.  Färgade kvinnor på magasinomslag är alltså så ovanligt att när det väl händer så måste det tackas för!

Jag gick till min matbutik och tog mig en titt i magasinhyllan. Och det var sannerligen riktigt deppigt på riktigt. Omslagen på magasinen pryds i regel av en vit snygg kvinna som ler eller så ser hon sexig ut. Om det mot förmodan är en man på omslaget (för någon sporttidning eller motortidning eller annat manligt kodat) så är det en vit man. I den tidningshyllan jag kikade i var programledaren Gina Dirawi den enda som inte hade typiskt västerländsk utseende. Och hon är ju inte speciellt mörk i hyn. Hon prydde en korsordstidning.

Det här är inget annat än p-i-n-s-a-m-t  -  för så här ser inte vårt Sverige ut idag. Sverige är blandat, Sverige är mångkulturellt. Men det syns inte på de glossiga magasinens omslag och det skickar faktiskt ut en signal om vilket skönhetsnorm som gäller - det vill säga vit.

Senare på radion hörde jag om mörkhyad flicka som haft platt hårförläning  i hennes smålockiga hår – allt för att se mer västerländsk ut. Det är absolut delvis alla vecko- och månadstidningars ansvar. Utifrån deras omslag ser det ut som att vi lever i en vit homogen värld  och de signalerar att vitt är vackert. Hur ska en tonårsflicka orka stå emot det budskapet? Det är så enkelspårigt och omodernt att jag vill kräkas!

Nu hade i vart fall tonårsflickan börjat göra upp med sina inre skadade skönhetsnormer och letade aktivt efter förebilder bland mörkhyade kvinnor. Hon hade hittat en hel del på Instagram. Hennes hår hade börjat få vara naturligt smålockigt. Men när ska hon få se en mörkhyad kvinna med smålockigt hår på omslaget av ett glossigt magasin? När ska hennes utseende bli representerat i magasinens glansiga  värld?

Det är faktiskt problematiskt att mörkhyade främst får synas i media när det antingen varit något brott i en förort, eller alternativt när det är något exotiskt som händer, typ en häftig dansfestival. De färgade förblir därmed de andra. De som inte har en naturlig plats i glossiga magasin, de som inte ska kunna få tips om det bästa läppstiftet för en blåsvart hudton eller balsam som passar för riktigt lockigt hår.

Och nej- jag vill v-e-r-k-l-i-g-e-n INTE se något skönhetsreportage nu speciellt för mörkhyade kvinnor, i någon form  pinsam kompensation. Jag vill se mångfald och inkludering på riktigt.

Det är dags för alla tidningsmakare att faktiskt vakna upp och inse att det är 2016. Vita leenden söta, alternativt sexiga, kvinnor på vartenda magasin känns verkligen hopplöst daterat. Lite som Baywatch faktiskt. Skämskudde på.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel