Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu medges brister i fallet "Berra"

Överförmyndarnämnden i Sundsvall bekräftar brister i fallet Berra.

Annons

Efter Berras död i juli 2014 upptäcktes att 68-åringen hade levt i misär och eftersom han hade en god man som inte ansågs ha fullgjort sitt uppdrag lämnades det in en JO-anmälan.

Nämnden medger att det redan efter årsräkningen för 2013 fanns frågetecken angående hur gode mannen skötte Berras ekonomi.

Under februari och mars 2015 granskade nämnden ärendet i sin helhet. Man har därefter riktat en anmärkning mot hur Berras ärende sköttes. Nämnden har även ifrågasatt varför gode mannen inte ansökte om förvaltarskap för sin huvudman.

"När det uppdagades att gode mannen använde sig av sina egna konton vid betalning och dessutom inte såg till att det fanns kvittens på mottagna medel, skulle det ha renderat först och främst en tydlig markering från kontorets sida och därefter en uppföljning av att det inte fortsatte", står det i kommunens svar till JO.

Fördröjningen av handläggningen förklaras med att det fanns en muntlig dialog med gode mannen, att det har varit stor omsättning på handläggare och att dokumentationen har varit bristfällig.

Överförmyndarkontoret har varit underbemannat i flera år vilket inneburit att både kvalitet och rättssäkerhet har eftersatts i en del ärenden. Nämnden har nu tagit fram nya mål för verksamheten för att kvalitén ska förbättras.

Annons