Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu prövas fredsviljan

Vänthallen på indiska ambassadens visumavdelning i Stockholm är inte någon särskilt minnesvärd plats. Men en sak etsade sig fast från timmarna jag tillbringade där förra året. Bland de glansiga bladen om stränderna i Goa och palatsen i Rajasthan lyste de: broschyrerna om Kashmir. Enligt turistreklamen en värld full av kristallklara sjöar, höga berg, god mat och spännande kulturupplevelser.

Jag valde att semestra i lugnare delar av landet. Kashmir är ett av världens mest militariserade områden, en konfliktzon där tiotusentals människor har fått sätta livet till under de senaste decennierna. Regionen har i årtionden varit såväl centrum som symbolen för konflikten mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Båda sidor har gjort anspråk på Kashmir sedan delningen år 1947.

Efter de blodiga terrordåden i Bombay i förra veckan, har de nyligen upptinade relationerna blivit frostiga igen. Enligt indiska medier finns misstankar om att terrorgruppen gruppen Lashkar-e-Taiba, med bas i Pakistan, genomförde attacken med stöd från den pakistanska underrättelsetjänsten.

Uppgifter från förhören med den överlevande attentatsmannen, 21-årige Azam Amir Kasab, visar att dåden var mycket väl förberedda. Terroristerna handplockades och tränades i ett år i ett läger i Pakistan. Målet var att aktionen skulle överglänsa attackerna i New York och Washington den 11 september 2001.

Den indiske premiärministern Manmohan Singh har inte varit sen att peka finger mot grannlandet i nordväst. Det ryktas också om att Indien kommer att vilja avbryta den pågående fredsprocessen med Pakistan. Det är lätt att förstå indiernas ilska och förtvivlan. Bombay har utsatts för terror förut - men inte med så storskaliga och kallblodiga metoder.

Regeringen har dessutom press på sig att visa handlingskraft. I vår är det dags för nästa parlamentsval och oppositionen med hindunationalistiska BJP i spetsen är frän i sin kritik av hur det styrande Kongresspartiet har hanterat säkerheten.

Men det vore riskabelt om Indien reagerade genom att kyla ned relationerna till Pakistan ytterligare. Extremisterna är inte bara ett hot mot den indiska demokratin, utan också mot den pakistanska regeringen.

Asif Al Zardari har nu vädjat offentligt till indierna om att de inte ska straffa hans land för angreppen. I en intervju i Financial Times tar han avstånd från terroristerna och förklarar att grannländerna "måste stå enade mot den här plågan". Här krävs en god dos politiskt mod, från båda sidor. Självklart har den pakistanska regeringen ett stort ansvar för att hejda terrorgrupper som opererar på pakistansk mark.

Men att överge alla fredstankar nu vore att spela de militanta islamisterna i händerna. Omvärlden kan bara hoppas på att de båda ländernas ledare håller sina huvuden kalla.