Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu rasar priserna

Priserna faller nu kraftigt.
Det bäddar för fler räntesänkningar nästa år.

Konsumentpriserna sjönk med 0,8 procent från oktober till november i år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Sänkta räntor och lägre bensinpriser förklarar prisfallet.

Inflationstakten, som är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna var 2,5 procent, jämfört med 4,0 procent i oktober förra året. Det är den största nedgången på 15 år enligt SCB.

– Utfallet av inflationssiffrorna var i linje med Riksbankens prognos och ytterligare en bekräftelse av att inflationstakten är på väg ned, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking.

– Det var ett stort och brett fall som banar väg för fortsatta räntesänkningar nästa år.

Matpriserna steg marginellt mellan oktober och november och har de senaste tolv månaderna stigit med 6,1 procent. Priserna på bröd, kött och mejeriprodukter har stigit med runt 8 procent de senaste tolv månaderna.

Därför lär det dröja en bit in på nästa år innan vi får se lägre matpriser i livsmedelsbutikerna trots raset för oljepriset och lägre räntor.

Det blev ingen märkbar reaktionen på penning- och valutamarknaden när inflationssiffrorna hade presenterats.

– Fallet var redan diskonterat och det finns ju dessutom förväntningar på att inflationstakten kommer fortsätta falla snabbt, säger Marcus Hallberg, analytiker på Handelsbanken.

Det kan innebära en inflationstakt på 1,5 procent redan i december. Förklaringen är främst Riksbankens rekordstora räntesänkning i förra veckan som pressat ned de rörliga boräntorna.

Så sent som i somras räknade Riksbanken med en inflationstakt på 4,0 procent i december.