Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska föroreningar i Selångersån stoppas

Sundsvalls kommun får ytterligare tio miljoner kronor av Natorvårdsverket för att avsluta saneringsarbetet i Selångersån. Nu ska också källan till föroreningarna åtgärdas.

Annons

Förra året fick Sundsvalls kommun sju miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att påbörja saneringen av olja och diesel i området kring åkanten i Nacksta.

Läs också: Olja saneras vid Åkanten – för sju miljoner kronor

Under hösten och vintern har oljeskadad jord körts bort från området och i samband med det upptäcktes en ny källa till föroreningarna, källan ligger sju till åtta meter ned i marken intill järnvägen.

Sundsvalls kommun har nu fått ytterligare tio miljoner kronor i bidrag för att kunna färdigställa saneringsarbetet genom att åtgärda källan, annars skulle olja fortsätta att rinna ut i ån.

För att kunna gräva djupt på platsen sätts en spont intill järnvägen, sponten ska göra så att järnvägen står stabilt under tiden grävarbetet pågår.

Läs också: Nytt larm ska varna för oljeutsläpp i Selångersån

Oljeskadan vid åkanten i Nacksta upptäcktes 2003. Sedan dess har kommunen haft en läns i Selångersån, Stadsbyggnadskontoret har även pumpat olja från grundvattnet.

Läs också: "Ett i raden av fel som har hittats längs ån"