Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska föroreningar i Selångersån stoppas

Sundsvalls kommun får ytterligare tio miljoner kronor av Natorvårdsverket för att avsluta saneringsarbetet i Selångersån. Nu ska också källan till föroreningarna åtgärdas.

Förra året fick Sundsvalls kommun sju miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att påbörja saneringen av olja och diesel i området kring åkanten i Nacksta.

Läs också: Olja saneras vid Åkanten – för sju miljoner kronor

Under hösten och vintern har oljeskadad jord körts bort från området och i samband med det upptäcktes en ny källa till föroreningarna, källan ligger sju till åtta meter ned i marken intill järnvägen.

Sundsvalls kommun har nu fått ytterligare tio miljoner kronor i bidrag för att kunna färdigställa saneringsarbetet genom att åtgärda källan, annars skulle olja fortsätta att rinna ut i ån.

För att kunna gräva djupt på platsen sätts en spont intill järnvägen, sponten ska göra så att järnvägen står stabilt under tiden grävarbetet pågår.

Läs också: Nytt larm ska varna för oljeutsläpp i Selångersån

Oljeskadan vid åkanten i Nacksta upptäcktes 2003. Sedan dess har kommunen haft en läns i Selångersån, Stadsbyggnadskontoret har även pumpat olja från grundvattnet.

Läs också: "Ett i raden av fel som har hittats längs ån"