Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Skönsmon bli modell för alla

För två år sedan införde hemtjänsten i Skönsmon ett nytt arbetssätt. Nu lanseras modellen i hela kommunen.
– Det känns jättespännande. Vi vet ju att det här är det rätta, säger områdeschefen Ann-Katrin Falk.

I början av 2012 påbörjades arbetet med att förändra hemtjänsten i Skönsmon. Skönsmon blev pilotområde för modellen som kallas Vanguard men som nu benämns som Skönsmomodellen. Redan efter ett par månader var såväl chefer som fotfolket positiva. Tanken var att man ganska omgående skulle införa arbetssättet i hela kommunen. Men arbetet har dröjt och inte förrän i år påbörjades det i de andra områdena. Än så länge har Granlo, Kovland och Indal/Liden börjat arbeta enligt Skönsmomodellen. Efter sommaren står Bergsåker på tur.

Modellen utgår från de äldres bästa. Planeringssystemet TES har ersatts med egen planering inom gruppen. Personalen har ansvar för färre kunder som de besöker oftare.

– Nu lär vi känna kunderna på ett helt annat sätt. När man förstår dem bättre är det också lättare att ge rätt hjälp, säger undersköterskan Kristin Eriksson.

Hon har blivit något av ett ansikte utåt för Skönsmomodellen och har varit med i projektgruppen som arbetar med inrullningen i de andra hemtjänstgrupperna. Men nu är hon tillbaks i Skönsmon igen. I dag gör hon ett besök hos Björn Jonsson som anlitar hemtjänsten för städning var tredje vecka.

– Jag brukar säga det att på en skala från ett till tio är hemtjänsten en tia. De är väldigt punktliga, väldigt trevliga och väldigt noggranna, säger han.

Kristin tycker att personalen fått mer tid för kunderna sedan modellen infördes. Hon och hennes kollegor har också märkt att kunderna är nöjdare. Dessutom frågar man varje månad vad de tycker om servicen.

– Och om de inte är nöjda frågar vi alltid hur vi kan bli bättre, förklarar områdeschefen Ann-Katrin Falk.

Totalkostnaden har också minskat och dessutom slipper man använda sig av vikarier i lika stor utsträckning.

Ann-Katrin Falk tycker att arbetet med att införa modellen i resten av Sundsvall känns spännande.

– Tänk om de skulle riva upp beslutet och gå tillbaks till det gamla arbetssättet. Det skulle vi inte klara av.