Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar nästa bygge på Norra kajen

Nu håller det första privata bostadsprojektet på Norra kajen på att dra i gång.
På torsdag i nästa vecka tar bolaget Lillskär första spadtaget.
I dag är 55 av deras 63 lägenheter sålda.

Deras två hus ska bli bostadsrättsföreningen Prima. Det ena huset byggs på land, det andra byggs till stora delar ut över vattnet. Mellan dem ska finnas en gångväg.

Byggföretaget Peab har nu etablerat sig och satt upp sina arbetsbodar på granntomten.

– Vi hoppas kunna börja påla ute i vattnet i nästa vecka och då kommer pålkranen att stå på pråmen som nu ligger vid kajen, säger Magnus Björklund, arbetsledare för husbygget.

Samtidigt ska man också påla för kajbygget från Lillskärs tomt och ett 60-tal meter österut, även det uppdraget har Peab.

– Vi gör först kajens betongkonstruktion, som det ena huset ska stå på och den ska vara klar i februari–mars. Plattsättning och övrig yttre miljö gör vi klar när det huset är på plats, säger Bengt Bergqvist, platschef för kajbygget.

När pålningen där är gjord fortsätter man att påla nedanför Beijer, för förstärkningen av kajen in mot Tivolibron, alltså gamla E4-bron. Kajpromenaden ska sedan fortsätta kunna under den bron in mot stan.

I dagsläget finns sju lägenheter till salu. Tre av dem ligger på gaveln närmast gamla E4, där finns även en som Lillskär tills vidare reserverat som visningslägenhet.

De två klart dyraste lägenheterna i projektet såldes snabbt, men två av lägenheterna högst upp är ännu osålda. Och det är även en lägenhet närmast vattnet, i gatuplanet.

– Det är fortfarande ganska bra aktivitet, det hör av sig intresserade varje dag, säger Jennie Johansson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Hon berättar att de större lägenheterna framför allt köpts av personer som är i pensionsåldern eller börjar närma sig. De sex tvårummarna har lockat yngre köpare.

– Mellan fem och tio köpare kommer utifrån, bland annat från Umeå och Stockholm.

Inflyttningen är planerad till våren 2017.