Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tänker Sundsvall halvera ungdomsarbetslösheten

Sundsvalls kommun vill få bukt med ungdomsarbetslösheten.
Nu tar de in hjälp utifrån för att lyckas med det.
– Målet är att ungdomsarbetslösheten ska halveras, säger Christiane Rüdiger (V), ordförande i nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Ungdomsarbetslösheten har varit ett omdebatterat ämne i Sverige. I Sundsvall var arbetslösheten lite över Sverigemedel förra året. 9,1 procent, mot rikssnittet på 8 procent, enligt siffror från Ekonomifakta.

Sundsvalls kommun vill göra något för att få bukt med arbetslösheten kring ungdomar och ska nu ta hjälp av några andra framgångsrika kommuner. Jönköping och Umeå har främst lyckats bra, men också Örnsköldsvik ska vara med i utbytessyfte, för att lösa problemen.

De kommer att samtala under en halvdag i morgon.

Även Delegationen för Unga till Arbete kommer vara med. Det är representanter från myndigheter, civilsamhället, SKL och näringslivet, med uppgift att hjälpa kommunerna och Arbetsförmedlingen att ordna lokala överenskommelser om hur ungdomsarbetslösheten ska lösas lokalt.

– En av våra absolut viktigaste prioriteringar under den här mandatperioden är att minska arbetslösheten, särskilt bland ungdomar. För att det ska lyckas behöver många aktörer i samhället samverka, säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Sundsvall vill halvera ungdomsarbetslösheten, vilket det här i längden ska leda till.

– Vi har ambitionen att få till en lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten, och målet är att den ska halveras, säger Christiane Rüdiger (V), ordförande nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Läs också: Hälften av unga från utlandet går arbetslösa

Läs också: Så satsade Timrå emot ungdomsarbetslöshet