Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väcks åtal för mordet på 25-åriga Stina Zetterberg

Två månader efter mordet på Stina Zetterberg väcker nu vice chefsåklagare Peter Salzberg åtal mot 17-åringen som själv gick till polisen och erkände dådet.

Annons

Det var den 8 september som 17-åringen på förmiddagen stod och väntade på sitt offer i grönområdet mellan Bergsgatan och Södra Järnvägsgatan vid Sidsjöbäcken.

Småbarnsmamman Stina Zetterberg var på väg mot Bergsgatan när han gick till attack.

Nästan samtidigt som hennes döda kropp påträffades och polisen larmades gick 17-åringen in på polisstationen och överlämnade sig.

Enligt vad han tidigare uppgivit begick han gärningen för att han själv ville bli dödad av polisen. 17-åringen hävdade vid häktningsförhandlingen att hans avsikt inte hade varit att döda utan ville att dådet skulle rubriceras grov misshandel och grovt vållande till annans död. Tingsrätten häktade honom på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han placerades inom den psykiatriska vården och har nu genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. 17-åringen har tidigare haft psykiska problem.

På universitetet där Stina Zetterberg studerade tändes många ljus när beskedet om hennes död kom och en vecka senare höll lärosätet en minnesstund i GA-kyrkan.

Lena Ströberg är kurator på Studenthälsan och var en av dem som tillsammans med studentprästen Mats Bonér och sjuksköterskan Kerstin Ramberg tog hand om krisbearbetningen på universitetet.

– När något så fruktansvärt händer kan det bli lättare att gå vidare om krishanteringen kommer in snabbt. Händelsen skapade oro och rädsla. En rädsla för att göra det man brukar göra, som att gå ensam.

Det som hände beskriver hon som väldigt udda och extremt och något som blir så overkligt att det inte går att få svar på frågan "Varför?" som alla ställer sig.

– Ibland kan man inte förstå, det har bara hänt. Men det är bra att tala om det med någon som kan ge öppningar för andra infallsvinklar. Studenthälsan tillsammans med personal fanns på plats för studenter och personal, som hade behov att träffas och känna stöd av varandra.

– När nu åtalet kommer och senare rättegången, så väcks minnena på nytt. En del kan kastas tillbaka i krisreaktionen, samtidigt blir det en fortsättning på bearbetningen av det traumatiska som hänt, säger Lena Ströberg.