Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu visar de sin nyfascism i dagsljuset

Opinionen står verkligen och väger just nu. Den våg av flyktingar som kommer till Europa har på ett mycket hoppfullt sätt, stärkt den opinion i Sverige som säger: Välkommen! Ni som flyr från krig och förtryck har rätt till en fristad. De som tycker att vi ska ta emot fler flyktingar har blivit väldigt många fler. Ökningen i Ipsos mätning (DN 27 september) från februari till september var hela 18 procentenheter, från 23 till 41. Det är inte långt från en fördubbling. Svenskarna har öppnat sina hjärtan, kan man säga med moderaten Fredrik Reinfeldts ord, samtidigt som hans parti av partitaktiska skäl väljer att strama åt flyktingpolitiken. Samtidigt oroar sig fler – 39 procent mot tidigare 30 – för antalet nyanlända flyktingar. Jag kan förstå den ökningen. Det är inte några enkla problem Sverige har att lösa i det här läget. De som inte oroar sig är ändå betydligt fler. Samtidigt säger sig hela 71 procent vara oroade av främlingsfientlighet!

Det är bra! Men i värsta fall är det någonstans där – 29 procent – nyfascistiska SD:s väljarmaximum ligger. I samma härad bör opinionen ligga som oroas när SD nu ska förstöra Sverigebilden i utlandet genom att annonsera i tidningar i det krigshärjade Västasien. Journalisten Joakim Rådström skrev på Brännpunkt i SvD 3 oktober om att Sveriges goda rykte ligger i vår öppenhet och vårt demokratiska statsskick, två saker som hotas av SD.

Han hänvisar till en undersökning som kallas Anholt-GfK Roper Nation Brands index där Sverigebilden är stark hos befolkningen i många andra länder. Han hänvisar till flyktingar som säger att de sökt sig till just Sverige för att det är världens bästa land för barn att växa upp i, för bra skola och högklassig sjukvård. (Jag vet att vi ofta klagar och inte sällan med all rätt. Men mycket beror på vad vi jämför med!) Det är förstås inte bara flyktingar som har den här bilden. Det är så bilden av Sverige ser ut!

Sveriges öppenhet är en talangmagnet i mycket högre grad än folkdräkter eller nationalsång. (Detta sagt utan att förringa folkdräkter. Hembygdsrörelsen har förtjänstfullt tagit avstånd från SD.) Den flyktingfientliga symbolpolitiken är okunnig och direkt kontraproduktiv för att bygga upp en tydlig, stark och värdefull Sverigebild, skriver Rådström.

Det är i detta Sverige SD ändå attraherar många väljare. När de i förra veckan inbjöd till presskonferens för att tala om att partiet ändrar kurs, så kunde inte heller jag slita mig. Även om SD:s propagandister inte tillhör begåvningsreserven, är ju partiledningen bevisligen skicklig i det politiska hantverket. Så jag föreställde mig att man inför en helg där Moderaterna höll stämma och många där oroades över att SD stjäl Moderatröster, så skulle man förstås kunna tänka sig att SD valde att försöka framställa sig som anständiga. De hade redan lovat att rösta på en Moderatbudget. Om de tog avstånd från stollekravet från i december, att fälla varje regering som inte antog SD:s invandringspolitik, så hade man kanske kunnat påverka Moderatstämman.

I stället valde man den väg som man tidigare försökt mörka, den som är nyfascism som närmast tangerar fascismen även i dess avståndstagande till parlamentarisk demokrati. De ska ut på gatorna och dra igång en folkomröstning som bara kan öka motsättningarna i Sverige. Ingen flykting från kriget ska komma hit! Sverige ska strunta i Genévekonventionen och gå ur EU. Detta av den enkla anledningen att ingen ska komma hit! Samtidigt drar de bort 90 miljarder från kommuner och landsting. Detta extremhögerparti – SD – hotar både välfärden och Sverigebilden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel