Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny 20-åring luggade Frida på segern

En 20-åring satt på hotellet med skadat knä. Då klev en annan ungdom och fram och "stal" segern från födelsedagsbarnet Frida Hansdotter. Petra Vlhova, Slovakien, pallade trycket och tog sin första världscupseger.

Annons

– Hon åkte bra och förtjänade att vinna, konstaterade 30-åriga Frida Hansdotter, som ändå blev tvåa och var nöjd med det.

Åtminstone utåt höll hon färgen, men säkert sved det lite att inte få vinna, nu när suveränen Mikaela Shiffrin ändå var skadad och kvar på hotellet.

– Jag ser det inte så. En andraplats är inte fy skam.

Nu bjöd Frida Hansdotter ändå till med ett sjutusan till andraåk. Gick från femte till förstaplats, men det var före slovakiskans tur.

Kometen Petra Vlhova från Slovakien försvarade sin ledning från förstaåket. Fram till banans mittenparti såg det ändå ut som om Frida Hansdotter kopplat ett litet grepp, men slovakiskans slutspurt imponerade.

Bronset till norska Nina Löseth, Norge, som var överlycklig efteråt.

– Jag har gjort en fantastiskt bra tävling och är lycklig, sa norskan och sken som en sol.

Hon tackade inte minst sina svenska träningskompisar, Frida Hansdotter med flera.

– De är som mina lagkamrater och har hjälpt mig med mycket, både vid träningar och vid sidan om, fortsatte den glada norskan från Ålesund.

Lite svårare att ta in vad hon ställt till med, var det för segrarinnan:

– Jag är lycklig, så lycklig, menade hon, men leendet satt långt inne.

Här kom Petra Vlhova från ingenstans och slog igenom med dunder och brak. Klart hon blev tagen av det när kamerorna plötsligt började smattra från alla håll. Fast det är klart: Någon riktig rookie är hon inte. Hon vann JVM för två år sedan.

– Det är kul att fler åkare kommer fram och att vi blir fler och fler som tampas om tätplaceringarna. menade Frida Hansdotter.

Under intervjun i målfållan kom också den sammanlagda poängställningen i världscupen upp på resultattavlan: 1) Lindsey Vonn 400, 2) Frida Hansdotter 315, 3) Mikaela Shiffrin 296.

En bättre start än så hade väl söndagens födelsedagsbarn ändå inte kunnat tänka sig under säsongens första månader.

Fast det är klart: Hade hon och vi svenskar fått regissera avslutningen på Åres världscuphelg, så hade vi förstås helst velat höra Du gamla Du fria under segerceremonin. Men det får nu vänta. Fler chanser bjuds framöver. Frida Hansdotter är fortfarande i allra högsta grad med i världseliten och kapabel att slå till, numer i både slalom och storslalom.