Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny akademiledamot hyllas som nytänkare

Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson tar plats på stol nummer nio och utses till ny ledamot i Svenska Akademien.
– Jag är djupt, djupt rörd, säger hon.

43-åriga Svenungsson fick frågan av Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius sent i går kväll. När TT får tag på henne är hon omtumlad.

– Jag befinner mig fortfarande i ett chocktillstånd. Det här är det finaste uppdrag man kan få som humanistisk tänkare, säger hon.

– Med tanke på tiderna vi lever i så är det oerhört väsentligt att det finns en robust institution som förvaltar det kritiska och humanistiska arvet från upplysningen och framåt. Mot bakgrund av det känner jag en otrolig stolthet.

Hon efterträder författaren Torgny Lindgren, som avled i mars, på stol nummer nio. Även om en teolog sticker ut något bland "de adertons" mestadels författare, poeter och litteraturvetare känner hon sig hemma i litteraturvärlden.

– Som de flesta humanioraforskare har jag ett stort intresse för skönlitteratur. Författarvärlden skär mycket in i det jag håller på med. Men det är en rad nya personer att möta och jag ser väldigt mycket fram emot det.

Jayne Svenungsson tycker att vi i dag underskattar teologin och religionens roll i litteratur, film och dramatik. Samtidigt hoppas hon kunna förvalta den teologiska kunskap som finns i Akademien.

– Hos Karin Lindgren, Birgitta Trotzig och Gunnel Vallquist har det funnits en oerhört stor kompetens med på många sätt teologiska författarskap. Det är inte som att jag kommer in och tillför något nytt, men jag tror att mitt perspektiv och analysförmåga för de djupare historiska rötterna kommer väl till pass.

Hon inträder vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december. De kommande veckorna tänker Svenungsson läsa hela Torgny Lindgrens författarkap för att förbereda sitt tal.

– Bara att efterträda Lindgren känns otroligt hedrande, säger hon.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius skriver på sin blogg :

"Svenska Akademiens valspråk är, som bekant, 'Snille och smak'. Snille är förmågan att inom sin specialitet skapa något som på en gång är bestående och eget. Smak i sin tur betecknar omdömesförmågan. Jayne Svenungsson är generöst begåvad på bägge dessa punkter."

Författaren Herman Lindqvist tycker att Akademien har gjort ett utmärkt val av ny ledamot.

– Hon är mycket bildad och en bra person på många sätt. Jag har läst mycket av henne och hon är en framstående personlighet, säger han.

Pelle Andersson, vd och förläggare på Ordfront, tycker att Svenungsson är en värdig efterträdare till Torgny Lindgren.

– De båda borrar djupt i våra själsliga jordlager. Roligt att föryngringen, nytänkandet och utmanandet av våra fördomar fortsätter. Akademien verkar kunna ta sig in i framtiden, säger han.

Författaren Åsa Nilsonne håller med.

– Väldigt roligt och framsynt att Jayne Svenungssons kunskap, stringens och ämne har givit henne en plats i Svenska Akademien.

Björn Berglund/TT

Sara Ullberg/TT

Fakta: Jayne Svenungsson

Professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och internationellt verksam forskare.

Har skrivit avhandlingarna "Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi" (2004) och "Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling" (2014).

Aktuell med ett forskningsprojekt om teologi och estetik tillsammans med Max Liljefors, som är professor i konsthistoria. Redaktör för en kommande antologi om filosofen Martin Heidegger.

Källa: Jayne Svenungsson, Svenska Akademien