Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny arkitekt till Nordanstig

Efter en längre tids letande har Nordanstig hittat en ny stadsarkitekt.

Hon heter Christina Englund och lämnar sitt nuvarande jobb på en arkitektbyrå i Frankrike för tjänsten i Nordanstig. Första arbetsdagen i Nordanstig blir den 28 september.

Christina Englund är väl bekant med kommunen, hon är född och uppvuxen i Nordanstig, i orten Söderåsen. 1986 flyttade hon från kommunen.

Den nya stadsarkitekten är välmeriterad. Hon har en utbildning från Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm och har tidigare bland annat jobbat på Sweco, både i Sundsvall och Hudiksvall, och på Sundbybergs stads stadsbyggnadskontor.

För fyra år sedan gick flyttlasset till staden Nantes i Frankrike där hon arbetar som arkitekt på byrån Architectes Ingénieurs Associés. Nu återvänder hon till Nordanstig, tillsammans med sina två barn som är två och fyra år gamla. Och hon är inget obekant ansikte i kommunhuset.

– Hon har gjort någon form av examensarbete här Nordanstig, säger samhällsbyggnadschef Thord Wannberg som är glad över att ha hittat en lämplig kandidat.

När förre stadsarkitekten Sam Sandberg slutade visade det sig vara svårt att hitta en efterföljare. En rekryteringsfirma anlitades, men de hittade ingen kandidat som passade. Sedan var det kommunen själv som tog kontakt med Christina Englund. Tidningen försökte nå henne för en kommentar, men lyckades inte. Hon uttalar sig dock i ett pressmeddelande.

– Det här var ett jobberbjudande jag bara inte kunde tacka nej till. För mig är Hälsingland paradiset på jorden. Nu hoppas jag att mina arbetslivserfarenheter ska kunna bidra till det bästa för den här regionen, säger hon.

Enligt Thord Wannberg väntar stora utmaningar på den nya stadsarkitekten.

– Hon ska bland annat arbeta med landsbygdsutveckling och skapande av attraktiva, strandnära boendemiljöer samt fördjupningen av detaljplanen. Det är ovanligt mycket just nu för att vara Nordanstig, säger han.

Även kommunchef Kerstin Oremark välkomnar den nya stadsarkitekten.

– Vi är väldigt glada över att Christina valt att börja jobba hos oss. Hon har den arbetslivserfarenhet och kompetens som vi behöver. Christina ska som arkitekt och fysisk planerare ge oss idéer och planer till attraktiva boendemiljöer, säger hon i en kommentar.

Förre stadsarkitekten Sam Sandström har under tiden fortsatt att jobba för kommunen på konsultbasis och arbetar för tillfället med vindkrafttillägget för Nordanstigs kommun. Kontraktet gäller 2009 och 2010.