Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny astmaskandal i Norge: "Det här är bekymmersamt"

Martin Johnsrud Sundbys överdosering av astmamedicin och Therese Johaugs dopingavstängning har skakat Norge. Nu kommer nästa bakslag för längdskidnationen. Norska idrottshögskolan lät friska idrottare använda astmamedicin i ett forskningsprojekt under 2011 och 2012 – något som nu slås fast som olagligt av Norska socialstyrelsen.
– Det här är bekymmersamt, säger svenska skidlandslagets läkare Per Andersson till Expressen.

Under 2011 och 2012 lät Norska idrottshögskolan ett 40-tal friska idrottsutövare medicineras med astmamedicin. Ett forskningsprojekt som genomfördes i samarbete med norska skidförbundet.

Nu har Norska socialstyrelsen gjort en utredning som ger projektet hård kritik. Den norska tidningen VG:s krönikör Leif Welhaven skriver att det är "En skidskandal med stort S" och att rapporten är "brutal läsning". Det framgår bland annat att projektet saknat de tillstånd som krävs och att man har utsatt idrottarna för risker.

– Det här är bekymmersamt. Norge har ju ögonen på sig - där måste man vara noggranna, säger svenska skidlandslagets läkare Per Andersson till Expressen.