Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny betalservice på landetmen bara för de äldsta

Svensk kassaservice slår definitivt igen på fredag, och därför kan inte lantbrevbärarna längre vara glesbygdens rullande banker.
Den som är gammal eller ofärdig kan även i fortsättningen göra en del kontantärenden med brevbärarenmen då måste man först anmäla sig.

Tiderna förändras och det är nästan ingen som använder kontanter för att betala sina räkningar längre, och många handlar med betalkort. Svensk kassaservice kostade staten 400 miljoner per år, och nu anser regeringen att det är en onödig kostnad.

Posten samarbetade med Svensk kassaservice, och nedläggningen innebär att lantbrevbärarna inte längre kan erbjuda banktjänster.

Post- och Telestyrelsen, PTS, inser att det här blir problematiskt för många som bor avlägset och är gamla eller har funktionshinder.

Därför har man upphandlat en ny betaltjänst genom Kuponginlösen och Ica banken. I dag är cirka 1 700 personer i landet berättigade till denna "Betalservice till funktionsnedsatta och äldre i glesbygd".

Det är sannolikt långt fler som vill ha tjänsten, men inte anmält behovet för att lantbrevbäraren fungerat så bra. Då ska du göra så här, enligt PTS:

* Anmäl till din lantbrevbärare att du vill ha servicen.

* Är du yngre än 80 år kan du behöva motivera varför du behöver den. I tveksamma fall kan du skaffa intyg från läkare eller kommunen.

Beviljas din ansökan får du fortsatt hjälp med:

* Enklare betalningar med kontanter.

* Pensionen utbetald i kontanter.

* Lantbrevbäraren kör fram till din tomtgräns.

Enligt PTS ska alla lantbrevbärare kunna informera om tjänsten efter 1 december.