Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: En mörk vandring genom ett land i krig

Torbjörn Flygt låter krigets skuggor falla över ett europeiskt land i sin nya roman. En drabbande berättelse om våld, rädsla och medmänsklighet.

En kvinna och hennes dotter kommer springande över snötäckta fält. De är på flykt från det interneringsläger där de hållits fångna. Pojken Hart får syn på dem och ger dem en fristad i familjens lagård, där de kan söka skydd undan de militärer som jagar dem.

Torbjörn Flygts nya roman "Flyktväg" utspelar sig i ett centraleuropeiskt land i en inte alltför avlägsen framtid. Landet har gradvis rört sig bort från demokratiska principer, mot ett totalitärt styre och en regim som har stängt gränserna.

Det nationalistiska tonläget har skruvats upp, med läger där flyktingar och invandrare spärras in. Omvärlden har länge blundat för utvecklingen i landet, men till sist har det som kallas Samfundet gripit in med krigsmakt för att befria landets befolkning.

Kriget pågår en bit ifrån den trakt där Hart bor med sin mamma och sina systrar. Och hunden Arc, som är hans bundsförvant och bästa vän.

Torbjörn Flygt fick sitt stora genombrott med uppväxtskildringen "Underdog", en drastisk och träffsäker berättelse, med mycket tidsfärg, skarpa personporträtt och lekfull humor.

I "Flyktväg" visar han upp ett helt annat register. Romanen är stram och hårt koncentrerad, en både lågmäld och skoningslös skildring av vad krig gör med ett samhälle och en familj. Det är inte krigets breda linjer som skissas upp, det som skildras är den lilla världen, det som rör sig inom och mellan människor.

I centrum finns Hart, som är född med gomspalt och betraktad som en särling. En tystlåten pojke, som räknar stegen dit han går och bär på en plågsam hemlighet. Han är ensam och utsatt, med den lilla hunden som sin enda vän. Skildringen av gemenskapen med Arc är djupt övertygande med sin inkännande värme.

Harts familj bestämmer sig för att gömma de båda flyktingarna på sin gård, något annat är aldrig aktuellt. Gradvis närmar sig de båda familjerna varandra och bygger upp en vänskap i en ordlös gemenskap, som är känsligt skildrad. Samtidigt präglar kriget deras liv, i varje steg och varje beslut. Hotet och utsattheten är ständigt närvarande, med rädslan som en skugga över dem.

Torbjörn Flygt rör sig sökande genom sitt centraleuropeiska landskap, med suveräna miljöskildringar, där snöflingor, ljusskiftningar och skogsdungar naglas fast i berättelsen. Han skildrar en instängd värld, där möjligheterna har krympt.

Det kunde ha varit hämtat från en förfluten tid, men Torbjörn Flygt väver in referenser till internet, mobiltelefoner och annat som får oss att förstå att det som har brutits sönder är ett samhälle som påminner om vårt.

"Flyktväg" kretsar kring gradvisa förskjutningar, hur gränser flyttas och människovärde försvinner. Hur tilliten drar sig tillbaka och misstänksamheten tar plats mitt ibland oss. Och hur spåren av kriget äter sig in och lämnar djupa ärr.

"Männen återvände till Oslow men livet i Oslow återvände inte."

"Flyktväg" ställer frågor om humanism och empati. Om vilka vi är och vilka vi vill vara. Det är både högaktuellt och obehagligt.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

LITTERATUR

Torbjörn Flygt

"Flyktväg"

(Norstedts)