Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok guidar till en Stenstad med liv

Nils Johan Tjärnlund: Staden som reste sig ur askan - arkitekturguide till Sundsvalls stenstad

Carlssons bokförlag och Sundsvalls museum

Sundsvalls stenstad är Europas nordligaste kontinentala storstad; 1800-talets borgerliga högkulturs sista utpost mot norr.

Paradoxalt nog krävdes en katastrof för att den skulle födas: utan branden 1888 hade vi i dag inte haft Stenstaden med all sin prakt; med mosaiker, skulpturer, målerier och konstfärdigheter. Stenstaden saknar motstycke som en överklassens magnifika drömvärld med palatsliknande byggen. Den är därtill en komplett stad med kyrkor, butiker, banker och teatrar, och inte bara bostadsområden som de samtida Östermalm i Stockholm och Vasastaden i Göteborg.

Om man nu som Sundsvallsbo sitter på en sådan godbit - hur visar man upp den för tillresande släkt och vänner och hur tillgodogör man sig den själv?

Grunden är förstås kunskap: att veta något om det man ser fördjupar upplevelsen och föder stolthet. Först med kunskap blir Stenstaden vår egen; först med kunskap om 1800-talets symbolvärld kan vi rätt se och tolka den. Därför är det gott att den senast utgivna guiden till Stenstan, Staden som reste sig ur askan av vetenskapsjournalisten och historikern Nils Johan Tjärnlund, är mer än bara en guide. Den är också en levande historia som ger helhet och sammanhang.

De första 100 sidorna är berättelsen om Sundsvall. Kortfattat och lättfattligt tar författaren avstamp i medeltidens Selånger, går vidare till stadsbygget vid bonden Sunds kreatursvall och landar i den spännande guldåldern, det sena 1800-talet då Sundsvall var Nordens Amerika med en närmast febril aktivitet och full snurr på träindustri, sjöfart och handel.

Här föddes Stenstan och här är berättelsens kulmen. Här möter vi en storstad, en sjudande kosmopolitisk köpenskapsmetropol, där kungligheter tog in på Hotell Knaust, där många språk talades, där kulturpersonligheter som Kai Gullmar och Sigrid Hjertén växte upp.

Vi möter arkitekterna, grosshandlarna och sjöfararna. Här är slädpartier, societetsfester och julkalas - men också sprit och prostitution, konkurser och självmord samt underklassens misär. Och brandkatastrofen blir vi vittnet till bland annat genom postfröken Karin Jonssons ögon.

Resten av boken är en traditionell guide, där ett 70-tal av Stenstans hus beskrivs i ord och bild, promenadvänligt indelade områdesvis. Arkitektonisk beskrivning, ibland på fackspråk, blandas också här med anekdoter om människor som levt där, vilket ger texten flera lager där man kan sålla och välja ut det som passar ens kunskapsnivå och intresse. Oavsett om man får ahaupplevelser av kändisarna som tog in på Knaust, eller av upplysningen att Wikströmska huset vid Esplanaden byggdes i morisk arkitektur av en portugisisk vicekonsul.

Tack vare att människorna och skeendena är så närvarande är detta mer än en guide: det är också en levande dokumentär. Så blir denna guide nära och levande; ett aptitligt motmedel mot den hemmablindhet som ofta inträder när man dagligen umgås med något märkvärdigt.

Det är en guide för multianvändning, nyttig och underhållande, som delvis kan agera intressant sällskap på promenader runt Stenstan, delvis avnjutas som sträckläsning. Helst på en bänk i Vängåvan.