Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Putin behåller makten med hjälp av Gud – recension av Gabriel Byström

Kristian Ekenberg läser "Med Guds hjälp", en bok om hur religionen används som ett sätt att legitimera makten i länder som Ryssland, Polen och Ungern.

Pansaret växer sig starkare på maktens bubbla, men inuti ekar det tomt. Auktoritära krafter tar över i länder som Ryssland, Polen och Ungern, med brandtal mot yttre fiender som ska förena nationen och skapa artificiella band genom hat.

Men de auktoritära ledarna saknar en idé bortom bevarandet av makten. För att fylla tomheten i maktens bubbla har politiker som Vladimir Putin, Viktor Orbán och Jaroslaw Kaczynski städslat religionen i statens tjänst. I länder där kommunismen fallit har det funnits ett sug efter en bärande samhällsidé, en härd att samlas kring. En roll som kyrkan villigt har tagit på sig, framknuffad av dessa maktspelare.

För en svensk är det kanske extra svårt att förstå vilken roll som religionen har fått i länder som Ryssland, Polen och Ungern. En uppståndelse som kan te sig överraskande, men då har man inte förstått hur ytligt religionen har legat begravd, hur den latent har bidat sin tid.

Som en av intervjupersonerna i boken uttrycker det: ”Staten behöver något annat, en ny sorts moral att fylla sin politik med. Den ortodoxa kyrkan kan erbjuda det och gör det också tjänstvilligt.”

Kyrkan får fördelar och inflytande och i utbyte legitimerar de regimen. De kristna värderingar som det refereras till handlar dock väldigt lite om att vända andra kinden till, mer om att försvara det kristna europeiska arvet mot muslimer.

Gabriel Byström, tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten, har tidigare skrivit om den politiska utvecklingen i Ungern i boken ”Tystnadens triumf”, och nu återvänder han med en reportagebok om hur auktoritära regimer legitimerar sin makt ”Med Guds hjälp”, för att låna formuleringen från boktiteln.

Det är en mörk historia som han har att berätta. Den som naivt tror att Ryssland kan styras in på en annan väg om bara Putin försvinner från tronen får ett uppvaknande. En stark front sätts upp mot upplysningens ideal.

Förutsättningarna i de olika länder som Gabriel Byström har besökt skiljer sig åt, men på väsentliga punkter är det mycket som förenar i hur religionen används för att fylla nationalismen med innehåll. Från konkreta frågor, som när Putin försvarar annekteringen av Krim, till hur religionen används för att motivera att människorna innanför en viss gräns tillhör ett utvalt folk (en galenpanna som Byström skriver om försöker till och med leda i bevis att Jesus skulle ha varit ungrare).

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Man behöver inte titta på dessa länder för att se hur religion kan ge ett övertag i debatten. Känsloargument som annars skulle diskvalificeras godkänns i toleransens namn.

Att kyrkan anpassar sig efter den rådande makten är dock inte unikt för länder med stegrande nationalism. Även i Sverige har det låtit påfallande lika från predikstol och plenisal.

Det blir en del upprepningar när författaren rör sig från land till land och skildrar utvecklingen, men upprepningarna förstärker också bilden av ett gemensamt mönster, att det finns en taktik som dessa maktspelare delar. På samma sätt är de många intervjuerna och reportageresorna både en styrka och en svaghet i boken – styrkan i en imponerande grundlig research, men en svaghet i hur de många rösterna liksom skymmer själva kärnan i budskapet.

En formulering från en av intervjupersonerna dröjer sig kvar efter läsningen. En formulering som sammanfattar den tillförsikt som Putin och Co måste känna i sin kamp mot väst:

”Vi har en tendens att glömma bort att demokrati och frihet är en sällsynt blomma i historien.”

*

LITTERATUR

Gabriel Byström

”Med Guds hjälp – om religion och politik i Ryssland, Polen och Ungern”

(Ordfront)