Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Veronica Maggio berättar sin historia

Veronica Maggio hade inte tänkt ge ut någon bok. Men när hon väl började skriva gick det inte att sluta – nu kommer "Allt är för bra nu", ett slags kombinerad fotobok/musikalisk självbiografi/notbok.
– Det kändes kul att ta kontroll och skriva själv, säger popstjärnan.

Hon är en av Sveriges största artister men ändå vet vi inte så mycket om henne. Veronica Maggio skriver själv i förordet till "Allt är för bra nu" att hon alltid varit på sin vakt, "otroligt privat" och "nästan hemlighetsfull".

Just därför är det överraskande att hon i den nya boken berättar så öppenhjärtigt om sin karriär och delar av sitt liv.

– Jag tänkte att det är antingen det eller så orkar jag inte göra det alls. Det kändes som att det bara fanns två alternativ, det blir supertråkigt att sitta och skriva om det bara blir något slags reklamtext för mitt liv, säger Veronica Maggio.

– Det är ju framför allt en bok där jag har samlat alla låttexter och inte någon "här är mitt liv"-bok där jag skrivit om allt som har hänt i mitt liv. Men allt det som jag upplever är kopplat till musiken vill jag vara ärlig med.

Men att det skulle bli någon bok över huvud taget var inte alls självklart. När förlaget hörde av sig och ville göra en notbok tyckte Veronica Maggio först att det var "en ganska jobbig idé".

Hon nappade ändå på erbjudandet då det stod att klart att det skulle kunna bli som en "tidskapsel" med låttexter, bilder och skivomslag. När hon sedan skulle skriva ett förord och en liten "bildtextaktig text" till varje låt växte det till något större.

– Jag skulle skriva de här korta texterna och då började jag skriva jättemycket. Det blev bara mer och mer så då hörde jag av mig och bara "det blir väldigt mycket text, går det bra?". Då gjorde vi om formatet, säger Veronica Maggio.

Hon berättar att hon såg det som ett tillfälle att verkligen få berätta om sin musik. I "Allt för bra nu" skriver hon om att hon ofta ombeds att berätta om sin musik men när "texten destillerats ner" till en pressrelease eller artikel finns inte särskilt mycket kvar.

– Det är inte ett jättestort problem i mitt liv, men jag upplever att det är lite så. När man sitter i intervjuer är det journalisten som väljer vad som är spännande, jag tycker ofta att det blir samma saker. Men om det bara är jag som skriver kan jag inte skylla på någon annan, därför kändes det kul att ta lite kontroll och skriva själv, säger Veronica Maggio.

I boken berättar hon om allt från varför hon bytte efternamn och de tuffa åren i början av karriären till det stora genombrottet och hur låtarna blir till.Veronica Maggio delar också med sig av misslyckade texter – till exempel avslöjar hon att det italienska ordet "ormai" i låten "Välkommen in" ursprungligen var tänkt att rimmas med "jättegod thai".

– Det känns lite befriande. Den alternativa "Jag kommer"-texten är ju också helt fruktansvärd. Men så är det när man sitter och försöker. Det kan vara svårt att veta om något är väldigt dåligt eller väldigt bra, för det kan ibland kännas likadant, säger hon.

Samtidigt finns där också berättelser som känns väldigt privata. Som när Veronica Maggio skriver om när hon blev mamma och ville vara duktig och började jobba för tidigt och för mycket.

– Det är svårt att skriva om musiken och helt skära bort allt som är mitt liv för mina låtar handlar ju om mitt liv. Det är väldigt svårt att skriva om yrkeslivet och inte blanda in mammarollen alls i det, det sitter ihop på något sätt. Det hade varit omöjligt att skriva om det ena men inte det andra, "Satan i gatan"-skivan sitter verkligen ihop med något slags bebisdimma, säger hon.

Efter boksläppet kommer Veronica Maggio i slutet av året att påbörja arbetet med sitt nästa album. Hon tror att skrivandet av "Allt är för bra nu" kommer att påverka låtarna.

– Jag har funderat lite på det här med låtskrivande och i boken har jag gjort nästan som en lathund över hur jag gör en låt. När jag hade skrivit den kände jag bara "Gud, vad tråkigt, det finns något slags recept". Ett tillvägagångssätt och en ton som jag måste bli av med till nästa gång så att jag kan göra något helt annat, säger hon.

Fakta: Veronica Maggio

Född 1981 i Uppsala som Veronica Bellemo.

Debuterade 2006 med hitsingeln "Dumpa mig" och senare samma år kom albumet "Vatten och bröd".

Fick ett ännu större genombrott 2008 med sitt andra album "Vinnaren är..." som hon skrev tillsammans med Oskar Linnros. Skivan genererade hits som "Måndagsbarn" och "17 år".

2011 kom Veronica tredje album, Christian Walz-producerade "Satan i gatan". Det gick rakt in på albumlistans förstaplats och har sålt trippel platina – hennes hittills största försäljningsframgång.

För fyra år sedan släpptes fjärde albumet "Handen i fickan fast jag bryr mig" och i fjol kom femte albumet "Den första är alltid gratis". Båda skivorna gick in som etta på albumlistan när de släpptes.

Aktuell med boken "Allt är för bra nu" (Max Ström) som gavs ut i dagarna. Veronica Maggio kommer bland annat att vare på plats under Bokmässan i Göteborg för att marknadsföra den kombinerade fotoboken/självbiografin/notboken.