Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans för Mitthem – villkoren för byggstödet görs om

Har Mitthem ändå en chans att få del av regeringens investeringsstöd när man ska bygga små bostäder ovanför Bergsgatan?
Ingen vet.
För reglerna för stödet är ännu inte klara.

Annons

Det är snart ett år sedan regeringen lanserade det årliga miljardstödet för att öka byggandet av små, energieffektiva lägenheter med låg hyra.

Det skulle ge ytterligare 15 000 lägenheter per år.

När bostadsminister Mehmet Kaplan invigde Mitthems hus på Vapelhöjden i mars så förklarade han att kravet för att få stödet i Sundsvall skulle bli att man med stödet kom ner i en hyresnivå på 1 300 kronor per kvadratmeter och år.

– Ett tufft krav, tycker Mitthems vd Marie Selin.

Läs också: Nu släpps planerna – så blir Mitthems nya kvarter på Södermalm

För det är dyrare att bygga hus med små lägenheter eftersom det krävs förhållandevis fler kök och badrum, vilket kostar. Dessutom har byggkostnaderna fortsatt att stiga i Sverige.

I sina kalkyler för de två husen ovanför Bergsgatan, som beräknas kosta drygt 60 miljoner kronor, räknar Mitthem med en hyresnivå på cirka 1 600 kronor och då skulle stödet, enligt förslaget, inte räcka för att nå ner till regeringens nivå.

Men förslaget har fått kritik, bland annat för det ovanliga sättet att beräkna bostadsytor.

– Vad jag hört blir det en hel del ändringar. Och vad gäller hyresnivån ovanför Bergsgatan, så har vi inte fått in någon skarp offert från vår leverantör ännu, så vi får se var vi hamnar, säger Marie Selin.

Mitthem väntar inte på att stödreglerna ska spikas, utan jobbar vidare med sitt projekt. Något Petter Jurdell, chef för fastighetsutveckling på allmännyttans organisation Sabo, tycker är helt rätt.

– Min uppmaning till de kommunala bolagen är att bygga allt de kan, utan att fokusera på stödet. Ingen vet ju vilka villkor det blir, säger han.

Jurdell pekar samtidigt på att stödet inte är tänkt för områden som skulle bebyggas i alla fall, utan för tomter där lönsamheten annars vore tveksam.

Regeringen har sagt att stödet ska gälla byggstarter efter den 25 mars i fjol.

Petter Jurdell är tveksam till om det blir någon retroaktivitet.

– De projekten hade kanske klarat sig ändå, utan stödet.