Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans till skidguld

I dag inleds Skidorienterings-VM i Japan – årets tredje VM på skidor.
Kovlands Johanna Edin tävlar i dagens sprintdistans.

Annons

I går invigdes VM i skidorientering i Japanska Rusutsu.

Förbundskapten Sture Norén hoppas att hans landslag skall lyckas med det som svenskarna misslyckats med i de tidigare av årets VM-tävlingar på skidor – att ta hem guldmedaljer.

Sen längd-VM gick här för två år sedan vet svenskarna att snöförhållandena är annorlunda, med hög och snabbt växlande luftfuktighet som ställer stora krav på vallningsteamet.

– Men efter intensivt testande tycker jag att vi verkar ha fått koll på vad som fungerar, säger Norén.

Som genrep inför dagens inledande sprintdistans deltog svenskarna i söndags i en enklare tävling i Hakkaido, i närheten av Rusutsu.

Då var debutanten Daniel Nordebo från Älvsbyn snabbast på 5-kilometersbanan före norrmännen Jörgen Kvale och Eivind Tonna.

På 3-kilometersbanan var Erik Rost åtta sekunder snabbare än landslagskompisarna Peter Arnesson, Martin Hammarberg och bulgariens Stanimir Belomazhev.

Sture Noren har på damsidan störst förhoppningar på Helene Söderlund och Josefine Engström medan de två guldmedaljörerna vid öppna nordiska mästerskapen i Orsa-Grönklitt tidigare i vintras, Peter Arnesson och Erik Rost, är de hetaste svenska medaljhoppen på herrsidan.

Åtta åkare har fått förtroendet att representera Sverige i dag.

På damsidan deltar Josefine Engström, Johanna Edin, Marie Ohlsson och Helene Söderlund.

Herrtruppen utgörs av Peter Arnesson, Martin Hammarberg, Daniel Nordebo och Erik Rost.