Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny dokumentär ska lösa UFO-mysteriet "Spökraketerna"

Sedan 1946 har tusentals observationer av oidentifierbara flygande objekt gjorts i Sverige. Med hjälp av SVT-dokumentären "Spökraketerna" och en webbportal hoppas man att allmänhetens tips och information nu ska hjälpa att komma närmre ett svar.

Varje år får arkivet för UFO-forskning i Norrköping in runt 300-400 iakttagelser av oidentifierbara flygande objekt. 90-95 procent av de här observationerna kan man ganska snabbt ge en förklaring till. Men runt fem procent av de här fallen kan man inte förklara.

Anders Berglund är ordförande för den ideella riksorganisationen UFO-Sverige som sedan 1970-talet samlar allmänhetens rapporter och undersöker allihopa.

– Vi arbetar vetenskapligt och är ganska bra på att identifiera misstolkningar. De som hör av sig tror att det de sett är mer speciellt än det är. Den allra vanligaste rapporten som vi får handlar om en ljuspunkt som åker över himlen. Då gör vi grundläggande kontroller av stjärnhimlen och undersöker flygaktivitet. Många av våra 800 medlemmar är kunniga inom många discipliner, så vi har experter att ta till, säger Anders.

Ett fenomen som gäckat organisationen samt den svenska militären är de så kallade "Spökraketerna". 1946 inkom en våg av rapporter om cigarrformade föremål som flög över Sverige, men också Norge, Finland och Danmark. En särskild kommitté inom Försvaret upprättades bara för att ta hand om detta men någon förklaring hittades aldrig.

Sedan dess har fler observationer av "Spökraketer" gjorts. Alla dokumenten om utredningen har sparats på Krigsarkivet i Stockholm och under årtionden har de varit hemligstämplade. I och med dokumentären "Spöraketerna" som sänds i SVT2 den 10 mars (men finns tillgänglig på SVT Play redan 6 mars) och en nyupprättad internetportal kommer nu dokumenten att offentliggöras.

Förhoppningen är nu att allmänheten ska hjälpa till att lösa detta.

– Det som är lite speciellt med just det här är att Försvaret blev väldigt intresserade av det, det var ju främmande föremål som kränkte Sveriges luftrum. Men den här kommittén hittade ingen hållbar förklaring. En misstanke var att det var ryssar, men man hittade inget bevis för det. Det är ett intressant fenomen varför alla också verkar störta eller landa i sjöar, säger Anders.

Sverige får fortsatt in rapporter varje år om så kallade "Spökraketer". I dokumentären undersöker de en av de bästa observationer som gjorts vid sjön Nammajaure i Lappland. Men flera iakttagelser har också gjorts runt om i hela landet.

– Jag tror att många som ser den här på SVT kommer att höra av sig. Vi vet av erfarenhet att det är många som sett saker men som inte sagt det till så många av rädsla av att ses som en dåre. Men när de ser dokumentären så förstår de att det finns de som håller på med det här.