Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny församling firade med gudstjänst i bitande kyla

Inför envisa åsnor, sprakande tomtebloss och jublande församlingsmedlemmar blev de två till en.
Det gemensamma namnet blev Tuna-Attmars församling.

Annons

Småhuttrande och rosenkindade ortsbor fyllde Röhmans torg i Matfors på trettondedag jul. Under parollen "Mer kyrka åt folket- på rätt väg; ut på gator och torg" bjöd den nyblivna församlingen Tuna-Attmars till festgudstjänst.

Den första januari i år slogs församlingarna Tuna och Attmar ihop.

– Vi ser samordningsvinster. Tillsammans kan vi mer och blir bättre. Historiskt har Tuna och Attmar varit en församling fram till 1892. Nu återupptar vi äktenskapet, säger kyrkoherden Birgit Huss

Trots den bitande kylan var uppslutningen stor både på scenen och hos publiken. Tuna och Attmarkören sjöng och ungdomar från kyrkan uppträdde med ett julspel med levande får och åsnor.

Barn och ungdomsledaren Nina Söderman var en av de tre vise männen i julspelet. Hon jobbade tidigare i Attmar församling och kommer nu att jobba i den nya församlingen.

Johanna Söderberg, som jungfru Maria, kom inridande på den lite bångstyriga åsnan Julius.

– Det var som att rida på en häst fast häftigare.

Erik Lenz var för dagen utklädd i änglakläder och han hoppades på att sprida lite värme.

– I morse hade vi första och sista genrepet.

Församlingen bjöd på korv, fika och fiskdamm. Barnen fick rida en runda på åsnorna Mattis och Julius. Församlingen hoppades få in mycket pengar till kyrkans julinsamling till barn i världen som har det svårt.

– Min uppfattning är att man hjälps åt i den här bygden. Det är många som gjort så vi kan dela den här upplevelsen tillsammans, säger Birgit Huss.