Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ilska från allsvenska klubbar – sågar avtal: ”Kan köpa sönder ett lag för skitpengar”

Efter den massiva kritiken mot tv-avtalet så riktas nu ilskan mot ett annat avtal.
Fram till mitten av juli kan SHL-klubbar köpa loss fyra toppspelare från allsvenskan – för endast en miljon kronor.
– Man kan köpa sönder ett allsvenskt lag för skitpengar. Du kan inte godkänna ett sånt här avtal, det är direkt korkat, säger Modos sportchef Michael Sundlöv till Sportbladet.

Det är lite drygt en vecka sedan bomben om att sex allsvenska klubbar hotade med att lämna hockeyallsvenskan. Detta på grund av för stora ekonomiska skillnader mellan landets två högsta serier där man menade att det i framtiden kan bli i princip omöjligt att avancera upp till SHL.

Nu riktas ny kritik. Denna gång rör det utbildningsersättningen, som är en viktig princip för att pengar ska nå ner i de lägre ligorna. Men som fler sportchefer menar är för låga.

– Att SHL-klubbarna kan plocka spelare från oss lite hur som helst är helt galet, säger Leksands sportchef Mikael Karlberg, till Sportbladet.

Tidningen har tittat närmare på hur nivåerna för ersättningen ser ut i dag och beskriver hur läget ser ut i dag.

Fram till den 19 juli kan en SHL-klubb plocka valfri spelare, över 25 år, från allsvenskan för 250 000 kronor fram till den 19 juli. Summan för spelare mellan 20-24 år är högre: 300 000–350 000 kronor.

– Det går ju en del konspirationsteorier om det där: att några SHL-lag kan bestämma sig för att köpa varsin spelare från ett allsvenskt lag som ser för starkt ut. Nu tror jag inte att det händer, men att risken för att bli sönderköpt inför säsongsstart finns är illa nog, säger Modos sportchef Mikael Sundlöv till tidningen.

Nuvarande avtal gäller för både spelare med kontrakt och de utan. Men Sundlöv vill också poängtera att det största ansvaret ligger på Hockeyallsvenskan som godkänt ersättningsnivåerna.

– SHL gör det som är bäst för dem. Det är vår centralorganisation som ska se till vår liga, sätta hårt mot hårt och stå upp för vårt. Då kan man inte godkänna ett avtal som ser ut som det här. Det är direkt korkat. Bara för att den andra parten känns stor och stark behöver inte den mindre säga ja till allt. Framför allt inte till skitpengar.

LÄS OCKSÅ

Uppgifter: Hockeyallsvenska klubbar i uppror – hotar att lämna serien

Timrå IK:s oro inför ökade klyftan till SHL: "Blir en enorm splittring"

Rivalerna ställer sig bakom allsvenska upproret: "Kan ha förödande effekter"

► (+) AIK:s vd om brevet – saknar konkreta förslag: "Vi vill att man ska titta över situationen"

►(+) Efter upproret – så svarar de allsvenska klubbarna: "Samlas i ett telefonmöte"