Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kunskap blir ibland snabbt gammal för läkarstudent

Utvecklingen går sjukt snabbt framåt inom medicin.
Vissa saker som AT-läkaren Anders Lundström har lärt sig under sin utbildning är redan utdaterad kunskap.

Annons

– I vården i dag går forskningen hela tiden allt snabbare framåt. Är du läkare eller jobbar inom vården i dag måste du vara villig att lära dig nya saker, oavsett om du har jobbat i 30 år eller i ett år. Ibland är saker som jag lärde mig som läkarstudent för tre år sedan inte längre aktuellt, säger Lundström.

Han tar som exempel behandlingen av strokepatienter där han under utbildningen fick lära sig att man ska göra en omfattande undersökning om vilka patienter som är lämpliga för att få propplösande läkemedel (trombolys). Nu ger man i stället trombolys nästan direkt, för att inte tappa extremt värdefull tid.

Känns det inte absurt att det du lär dig på läkarutbildningen så snabbt kan bli inaktuellt?

– Det är inte så att allt blir inaktuellt, men visst blev jag själv förvånad första gången som det hände, det vill säga att det redan nu finns vissa punkt-grejer som har ändrat sig.