Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny miljardvinst för Ikea i Sverige

Den svenska delen av Ikeakoncernen gjorde en ny miljardvinst under det senaste räkenskapsåret.
Och trots finanskrisen är det fortfarande trångt i varuhusen, uppger möbeljätten.

Ikea AB, som är moderbolaget för Ikeas svenska verksamheter, redovisar en vinst före skatt på koncernnivå på drygt 2,1 miljarder kronor för räkenskapsåret, som sträckte sig till och med augusti. Under det föregående räkenskapsåret var koncernresultatet närmare 2,4 miljarder kronor.

– Rekordåret förra året, det slår vi inte, men totalt sett är det ett väldigt bra resultat som vi är glada över, säger Ylva Magnusson, presschef på Ikea Svenska Försäljnings AB, som omfattar varuhus och e-handel i Sverige.

Varuhusdelen ökade sin omsättning med 6 procent till 12,3 miljarder kronor, trots att det länge stått klart att konjunkturen varit på väg att vika nedåt.

– Vi tror att vi har ett väldigt starkt erbjudande när människor känner att de behöver hålla lite i plånboken, säger Ylva Magnusson.

Totalt besökte hela 32 miljoner människor de svenska Ikeavaruhusen under räkenskapsåret. Finanskrisen eskalerade dock först i september, då Ikeas innevarande räkenskapsår började.

– Vi är ju inte opåverkade av omvärlden. Men det går fortfarande bra, även om det inte går lika bra som vi hade planerat för och hoppats på.

– Om man går ut i varuhusen och tittar så är det fortfarande mycket människor där, så det känner vi oss trygga med.

Några sparåtgärder i svenska Ikea är inte aktuella, enligt Ylva Magnusson. Ikea är alltid kostnadsmedvetet, hävdar hon.

– Vi arbetar smart. Det gör vi alltid och det kommer mer till sin rätt när det är lite tuffare tider.

Expansionsplanerna för Sverige ligger också fast. Det innebär att Ikea nästa år kommer att öppna nya varuhus i Uppsala och Malmö. På lite längre sikt är ambitionen att öppna nya varuhus i Helsingborg, Västerås och Uddevalla.

Ikea AB omfattar mycket mer än själva varuhusen. Flera av dotterbolagen i Sverige betjänar även utländska delar av den gigantiska Ikeagruppen.