Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny omstart väntar för Kovland: "Det är bra med en förändring"

Fortsättningsserien går att se som Kovlands andra omstart under säsongen, men målet som sattes upp inför säsongen står fast. Siktet är inställt på play off när fortsättningsserien av division 1 inleds med dubbla matcher under mellandagarna.

Annons

0–11 mot Örnsköldsvik i slutet av oktober var en tung förlust för Kovland. Skador och motgångar hade naggat själförtroendet i laget. Då tog tränaren Peter Smedberg beslutet att släppa tankarna på allettan och i stället skruva upp intensiteten på träningarna.

– Det var bara att erkänna för oss själva att vi inte skulle vara med där uppe, säger Smedberg.

Han tror att hans lag kan ha tappat på att "avbryta" säsongen för att träna tuffare under några matcher, men att det gjorde laget starkare.

I den sista matchen mot seriesegrande Östersund gjorde Kovland en stark insats trots att de saknade sex spelare och fick fylla på från utvecklingslaget i division 2.

– Vi gjorde en bra match där och vi känner oss inte oroliga. Spelarna som kommit in håller division 1-klass, säger Smedberg.

Läs också: Kovland skakade seriesegraren

Under fjolåret var det i just fortsättningsserien som Kovland vaknade på riktigt. Då räckte spelet till att knipa en play off-plats. Smedberg menar att nyckeln då fanns i hur gruppen fungerade tillsammans.

– Vi fick ihop gruppen mycket bättre efter jul. Vi jobbade kopiöst under matcherna och vårt försvarsspel hjälpte vårt anfallsspel mycket.

Inför årets fortsättningsserie tror och hoppas han på en liknande förändring då spelarna från division 2-laget kommer att få fortsatt förtroende när nyckelspelare som Robin Gilliusson och Viktor Huss saknas på grund av knäskador och Adam Nilsson också är långtidsskadad.

– Efter den höst vi haft tror jag att det är bra med en förändring. Vi har sex–sju nya spelare som tränar med oss och jag tror att det är en bra förändring med nya spelare och människor.

Läs också: Kovland siktar på play off igen

Laget är till största del byggt på spelare födda under sent 1980- eller tidigt 1990-tal och åldermännens frånvaro i laget kan märkas, enligt Smedberg.

– Många ledande spelare har försvunnit och vi har inte riktigt fått fram ledare som är lika dominanta. Vi har ett ganska jämnt lag där de flesta är jämngamla och det kan vara väldigt svårt att sticka ut i den typen av grupp.

När fortsättningsserien inleds med bortamatch mot Brunflo under tisdagen, följt av hemmamatch mot Sollefteå, tror Smedberg att det lika gärna kan vara en yngre spelare som blir den som sticker ut.

– August Jonsson, som kom från Sundsvalls juniorer, har tagit ett rejält kliv under tiden med oss. Han har varit en av de bättre och spelat väldigt bra med Tobias Löfblad och Markus Johansson.

Fortsättningsserien pågår fram till 14 februari, då Örnsköldsvik åter står för motståndet. Då kommer facit att finnas om omstarten under säsongen gav den effekt laget hoppades på.

Läs mer: Nye sportchefen: "Vill påverka en föråldrad kultur"