Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny överenskommelse – fler flyktingbarn till Sundsvall under 2016

Kommunen ställer om för att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.
I den nya överenskommelsen med Migrationsverket höjs siffran till 200 asylplatser.
– Det är en anpassning utifrån förra årets nivå, säger Bodil Hansson (S).

Under 2015 ökade antalet ensamkommande flyktingbarn rejält i Sundsvall.

Det gjorde att kommunen skrev nytt avtal med Migrationsverket i september.

Men den är på väg att justeras igen.

– Det nya avtalet ligger på 200 asylplatser och det bygger på hur utfallet blev under fjolåret, säger Bodil Hansson, ordförande i plan- och utvecklingsutskottet.

Anledningen till revideringen är att antalet ensamkommande flyktingbarn som kommunen har ansvar för just nu är betydligt högre än det gällande avtalet med Migrationsverket. Totalt 250 ensamkommande barn har kommunen ansvar för i nuläget.

Men prognosen för 2016 är betydligt högre. Kommunen har tidigare gått ut och sagt att det kan behövas uppemot 500 ensamkommande flyktingbarn under 2016.

– Den prognosen står fast. Men samtidigt ger vi möjlighet för socialnämnden att besluta om en höjning eller sänkning av överenskommelsen med 75 platser, säger Hansson.

Läs även: Över 600 flyktingbarn kommer till Medelpad i år

I en tjänsteskrivelse uttrycks följande: "Exakt hur stort det faktiska behovet av asylplatser i Sundsvalls kommun kommer att vara är osäkert, och beror framför allt på hur många ensamkommande barn det är som kommer till Sverige".

Nu går ärendet vidare till kommunfullmäktige för beslut.

– Vi har sagt ja i utskottet till det nya avtalet. Självklart ska Sundsvall kunna hjälpa till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Vår utmaning är att hitta bostäder, men där pågår det ett arbete inom kommunen som går ut på att de ska bo här i Sundsvall, säger Bodil Hansson.

Läs även: Inget flyktingboende på Hussborgs Herrgård