Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny placering på skolan för flyktingbarn – här kan 50–80 moduler byggas

På onsdag tar barn- och utbildningsnämnden beslut om en ny modulskola för flyktingbarn.
Den kommer inte att placeras på Västermalm.
Förslaget är nu i stället att 50–80 moduler byggs på Åkersviksskolans grusplan.

Annons

Läs också: Ny modulskola planeras på Västermalm.

Under 2016 räknar Sundsvalls kommun med att få ta emot upp till 500 flyktingbarn i gymnasieåldern. Det innebär ett ökat behov av att hitta skollokaler och olika lösningar har diskuterats.

Den 24 november berättade vi att barn- och utbildningsförvaltningens planerade att bygga en modulskola på Västermalm.

När politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut i frågan under onsdagen så är det alternativet inte längre aktuellt.

– Nej, det blev för dyrt och sedan hade vi svårt att hitta en bra plats att ställa upp modulerna på, säger Anders Lager, utredare på Drakfastigheter.

Planen att bygga en modulskola kvarstår, men nu är förslaget att placera den på Åkersviksskolans grusplan.

– Vi behöver lösa den här frågan. Vi är positiva till den här lösningen trots att det handlar om moduler. Normalt sett är vi inte så positiva till detta, men man har utrett saken noga och då får vi göra ett undantag i en sådan här krissituation, säger Joao Pinheiro (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Ambitionen har hela tiden varit att placera modulbygget nära en skola.

– Då blir det lättare att samutnyttja ytor, säger Pinheiro.

Drakfastigheter är också positiv till den nya platsen.

– Den är bra för oss att bygga på. När man sätter upp moduler så är det viktigt att det är jämnt underlag, säger Anders Lager.

Hur många moduler handlar det om?

– Vi behöver skapa mellan 10–15 skolsalar så det rör sig om en ganska stor skolbyggnad. Totalt handlar det om mellan 50 och 80 moduler.

Ärendet brådskar då behovet är stort av lediga skollokaler för det här ändamålet.

Den nya skolan väntas ta omkring 250 elever och målet är att påbörja bygga i februari. Kostnaden för att etablera modulerna beräknas till 3,2 miljoner kronor.