Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plan: Så räddas de hotade skolorna

Den nya lokalförsörjningsplanen ändrar bilden helt för skolverksamheten.
Den utgår ifrån att Sundsvall ska expandera och de nedläggningshotade skolorna ska leva vidare.
– Det finns inte längre något behov att vi ska minska ytorna, säger Johan Borggren, lokalstrateg.

Läs mer:

Två skolor läggs ner i nytt förslag.

2012 tog barn- och utbildningsnämnden fram sin senaste lokalförsörjningsplan. Efter detta har den reviderats i omgångar och i juni 2014 slog den fast att Granloholms Skola skulle läggas ner samt att Gångvikens Skola var hotad.

Nu låter det annorlunda.

I den nya revideringen av lokalförsörjningsplanen nämns inga skolnedläggningar längre.

– Nej, det har hänt en del sedan den gamla planen utformades. Sundsvall fortsätter växa som stad och det finns inte längre mål om att ytorna ska minskas, säger Johan Borggren.

Och tillägger:

– Vi försöker att inte tänka enskild skola utan i stället utgå från områden och vilka behov som finns där. Det är viktigt att vi är flexibla i framtiden.

Expansionen är en anledning till att kommunen inte planerar några fler större renoveringar den kommande femårsperioden än Vibackeskolan och Skönsmons skola som bägge byggs ut.

– Det kommer att dröja flera år innan vi gör något i den storleken som Vibackeskolan och Skönsmoskolan, Givetvis spelar också kommunens ekonomi in i sammanhanget. Samtidigt vill vi avvakta och se hur Sundsvall växer. Här har vi ett nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret och är med i deras planer på hur Sundsvall tillväxten ska se ut, säger Johan Borggren.

Det skulle kunna öppna för nya skoletableringar.

– Sundsvall ska förtätas från Haga och upp mot norra berget samt från Granloholm till sjukhuset. Det kan ge behov av en ny skola i det området och som ersätter någon av de befintliga. I ett område som Katrinehill i Nacksta kommer det att byggas bostäder. Där kan det också behöva etableras en skola i framtiden, säger Borggren.

Den nya planen slår även fast att det i varje skolområde ska finnas en stor skola och en stor förskola.

– Vibacke blir en sådan dragspelskola som ska hjälpa till att täcka upp om toppar uppstår. Haga och Bergsåker är det också, men de börjar nästan bli fyllda och i framtiden kan vi behöva ytterligare en sådan skola för att täcka upp, säger han.

Hur stort är behovet att renovera i skollokalerna?

– Givetvis finns det ett behov, men de är inte otjänliga. Många förskolor är rätt slitna och här kan det handla om ersättningsetableringar.

I juni sa kommunen ja till investeringar på 306 miljoner i Skönsmoskolan och Vibackeskolan. Nästa skolrenovering planeras i Nackstaskolan.

– Den är inte lika stor, men det kan bli nästa projekt. Vi jobbar för det och så får vi vad nämnden bestämmer sig för, säger han.